Σφαγή αρνιών στην Κρήτη το 1955 |
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα θυμούνται πως τέτοιες ημέρες στα χωριά είχαμε τη σφαγή αρνιών και κατσικιών, το κρέας των οποίων αποτελούσε βασική πρώτη ύλη για το πασχαλινό τραπέζι.
Τότε δεν υπήρχε απαγόρευση της σφαγής ζώων εκτός σφαγείων, κι έτσι κάθε γειτονιά μετατρέπονταν σε αυτοσχέδιο τόπο σφαγής των ζώων, στην οποία συμμετείχαν συγγενείς και φίλοι.
Προετοιμασία για το Πάσχα, Κρήτη 1955 |
Μπορεί να έσφαζαν αυτές τις ημέρες αρνιά και κατσίκια, όμως τα μαγείρευαν με άλλους τρόπους, κι όχι στη σούβλα.
Κυρίως στο πασχαλινό τραπέζι των Κρητικών έβρισκε κανείς αρνί ή κατσίκι κατσαρόλας αυγολέμνο ή κοκκινιστό, κάποιες φορές συνοδεία αγκινάρας, αλλά όχι σουβλιστό.
Η συνήθεια του να σουβλίζουμε αμνοερίφια είναι ξενόφερτη, ήλθε στα μέρη μας από άλλες περιοχές της χώρας ενώ γενικότερα η σφαγή τους θεωρείται έθιμο εβραϊκό.
Κρήτη 1955 |
Όταν οι Χριστιανοί, καθιέρωσαν το Πάσχα ως δική τους γιορτή πήραν μαζί και το έθιμο της σφαγής αρνιού