Κι ενώ έξω βρέχει και κάνει κρύο, κι ας είναι άνοιξη, θέλεις
κάτι που να είναι γλυκό αλλά να ταιριάζει και με τον καιρό.
Το πράγμα δεν θέλει πολύ σκέψη, μια σφακιανή πίτα είναι ότι νοστιμότερο και αρκετά εύκολο να ετοιμάσεις και να γευθείς με την οικογένεια ή την παρέα σου.
Θα χρειαστείς για περίπου 10 πίτες:
- 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 500 γραμμάρια φρέσκια ξινή μυζήθρα
- 50 ml. ρακή
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 270 ml νερό.
Προσθέτεις το αλεύρι σε μια λεκανίτσα και κάνεις στη μέση
μια λακούβα.
Ρίχνεις σε αυτή το αλάτι, το ελαιόλαδο και την ρακή κι ενώ
ανακατεύεις προσθέτεις σταδιακά το νερό.
Ζυμώνεις καλά ώστε να έχεις στα χέρια του μια μαλακή και
ευπλαστη ζύμη, που δεν κολλάει στα χέρια.
Ακολούθως χωρίζεις το ζυμάρι σε 10 κομμάτια, τα
οποία πλάθεις σε μπαλάκια.
Παίρνεις κάθε μπαλάκι και με τον πλάστη ανοίγεις ένα μικρό στρογγυλό φύλλο περίπου 5-6 εκατοστών.
Μέσα σ'
αυτό το βάζεις μια μπαλίτσα ξυνομυζηθρας και κλείνεις πιέζοντας τις άκρες ώστε
να την ασφαλίσεις μέσα στο ζυμάρι.
Με το χέρι, πασπαλίζοντας λίγο αλεύρι, πιέζεις ελαφρά ώστε να αρχίσει να
παίρνει το σχήμα πίτας και να γίνει κατανομή της μυξήθρας παντού μέσα στο
ζυμάρι.
Ολοκληρώνεις με τον πλάστη ώστε το φύλλο να είναι λεπτό και χωρίς να
έχει τρυπίτσες, από όπου μπορεί να φύγει η μυζήθρα στο τηγάνισμα.
Μετά βάζεις το τηγάνι στο μάτι να κάψει και ρίχνεις για να
πάει σε όλη την επιφάνεια του ένα κουταλάκι λάδι.
Ψήνεις την
πίτα και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσει και επαναλαμβάνεις την ίδια
διαδικασία και με τις υπόλοιπες, φροντίζοντας η επιφάνεια του τηγανιού να έχει
πάντα λίγο λάδι που θα βοηθήσει στο ψήσιμο.
Σερβίρεις με μέλι κι αν θέλεις να το...