Μια εξαιρετική ιδέα για να αξιοποιούμε κάθε είδους χαρτιά και χάρτινες συσκευασίες μας έδωσε ο Οδυσσέας Πλατύρραχος, ένας Κρητικός με όλη τη σημασία της λέξης, που ζει εδώ και δεκαετίες στην Αυστραλία με την οικογένεια του έχοντας μεταφέρει ολόκληρη την Κρήτη στη μακρινή αυτή χώρα.
Κάθε του φωτογραφία στο facebook, αποδεικνύει πως όσες χιλιάδες μίλια μακριά κι αν ζει κάποιος από τον τόπο του, αν τον κουβαλάει μέσα του, μπορεί κάλλιστα να μετατρέψει τη νέα του πατρίδα σε μικρογραφία του.
Αυτό κάνει και ο κ Οδυσσέας, που τηρώντας όλες τις παραδόσεις και τα έθιμα της Κρήτης, καλλιεργώντας στον κήπο του ότι θα καλλιεργούσε κι εδώ και κυρίως μεταφέροντας στα παιδιά και τα εγγόνια του την αγάπη του για την Κρήτη, έχει καταφέρει να εκμηδενίσει τις αποστάσεις.
Πέραν των άλλων όμως είναι κι ένας άνθρωπος άκρως ευρηματικός, με οικολογική συνείδηση, όπως μαρτυρά και ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται ανακυκλώσιμο υλικό, όπως είναι το χαρτί.
Όπως ο ίδιος περιγράφει, στις σχετικές φωτογραφίες του: "Σ' αυτό το σπίτι τίποτα δεν πάει χαμένο. Ακόμα και το χαρτί από εφημερίδες, περιοδικά, διαφημιστικά που γεμίζει το γραμματοκιβώτιο, χάρτινα κιβώτια συσκευασίας, όλα μουσκεύονται στο νερό, και ύστερα τα μετατρέπουμε σε τουβλάκια και είναι κατάλληλα για προσάναμμα, αλλά και για αντικριστό ότι πρέπει".
Τον ρωτήσαμε πως φτιάχνει αυτά τα τουβλάκια χαρτιού και μας είπε πως μουλιάζει οτι χαρτί δεν χρειάζονται στο σπίτι σε ένα μεγάλο δοχείο, δυο τρεις μέρες, και μετά χρησιμοποιεί το μαύρο εργαλείο που φαίνεται στη φωτογραφία , το οποίο είναι ειδικό γι αυτή τη δουλειά.
Βάζει μέσα το χαρτί, που πλέον έχει μεταταπεί σε πολτό, και πατώντας τα χερούλια του, ασκώντας καμια φορά πίεση και με ολόκληρο το σώμα του, στραγγίζει τα υπολοίμματα χαρτιού από το νερό. Ακολούθως βγάζει το τουβλάκι χαρτιού από το μηχάνημα και το βάζει στον ήλιο να στεγνώσει.
Έτσι έχει ανά πάσα ώρα και στιγμή το προσάναμμα του με μηδέν κόστος και όλη την ικανοποίηση που δημιουργεί αυτή η φιλική προς το περιβάλλον διαδικασία.
Το μηχάνημα για να μετατρέψει κανείς το χαρτί σε τουβλάκια, λογικά πρέπει να υπάρχει στην αγορά, ωστόσο φαίνεται μια πολύ εύκολη κατασκευή που μπορούμε να ζητήσουμε να μας φτιάξει ένας σιδεράς.