Σε εν δυνάμει "επικίνδυνα" μονοπάτια αρχίζει να κινείται ο ΕΣΔΑΚ προωθώντας τη χρήση απορριμμάτων ξενοδοχείων για ζωοοτροφές στην Κρήτη.
Και λέμε επικίνδυνα καθώς ανάμεσα στα απορρίμματα των ξενοδοχείων σαφώς υπάρχουν και ζωικά κατάλοιπα που αν δεν τηρηθούν αυστηρά οι κανόνες μπορούν να μας οδηγήσουν σε φαινόμενα του παρελθόντος, τότε που οι Βρετανοί κτηνοτρόφοι για να ρίξουν το κόστος εκτροφής των ζώων τους κατέφυγαν σε ζωοτροφές ζωικής προέλευσης φέρνοντας στη ζωή μας την περίφημη νόσο των τρελών αγελάδων.
Σε δημοσίευμα του tornosnews.gr βλέπουμε να αναγράφεται πως ενεργοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE Food for Feed συνεργασία μεταξύ του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμάτων Κρήτης με κρητικά ξενοδοχεία. Σκοπός του έργου είναι η αξιοποίηση μιας καινοτόμου διεργασίας που θα επιτρέπει την ασφαλή μετατροπή του προ-διαλεγμένου οργανικού κλάσματος των αστικών στερεών απορριμμάτων κυρίως από ξενοδοχεία σε ζωοτροφή.
Ο ΕΣΔΑΚ έχει έρθει ήδη σε επαφή με αρκετά ξενοδοχεία και ήδη έχει κλείσει τις πρώτες συνεργασίες. Οι όροι της συνεργασίας με τα ξενοδοχεία ώστε η συλλογή του προδιαλεγμένου οργανικού κλάσματος να γίνει με το βέλτιστο δυνατό τρόπο περιγράφονται σε σχετικό συμφωνητικό.
Από τη πλευρά των ξενοδοχείων πρέπει να γίνεται:α) Ο διαχωρισμός των υπολειμμάτων τροφίμων στους χώρους που σχετίζονται με την παρασκευή και κατανάλωση τροφίμων εντός των ξενοδοχείων με στόχο την αποφυγή επιμόλυνσης με ξένα υλικά.β) Η αποφυγή μίξης των υπολειμμάτων τροφίμων με γυάλινα ή πορσελάνινα σκεύη και θραύσματα αυτών.γ) Η απομάκρυνση τους από τους χώρους του ξενοδοχείου με επιμέλεια, ευθύνη, δαπάνη, μέσα και συνεργάτες του ΕΣΔΑΚ.
Το πως λειτουργούν όλα τα πράγματα στην Ελλάδα είναι γνωστό. Μπορεί λοιπόν ο ΕΣΔΑΚ να διασφαλίσει πως τα ζωικά υπολλοίμματα και μάλιστα κακής ποιότητας των περισσότερων ξενοδοχείων, δεν θα γίνουν ζωοοτροφές; Υπάρχει η τεχνογνωσία για να δημιουργηθούν με αυτόν τον τρόπο ζωοτροφές ασφαλείς για τα ζώα και τον άνθρωπο που θα καταναλώσει στη συνέχεια το κρέας τους;
Για την ιστορία να θυμίσουμε πως η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών ή νόσος των τρελών αγελάδων και η σχέση της με την εμφάνιση μιας μορφής της νόσου Creutzfeldt-Jakob στον άνθρωπο προέκυψε τη δεκαετία του 80 στη Bρετανία, όπου η κτηνοτροφία εξασκείται από τεράστιες μονάδες, οι οποίες κατέφυγαν σε ζωοτροφές ζωικής προέλευσης για να περιορίσουν το κόστος παραγωγής.
Οι Βρετανοί παραγωγοί, για να συμπιέσουν το κόστος εκτροφής, άρχισαν να μην τηρούν τους κανόνες αποστείρωσης στα κρεατάλευρα που προέρχονταν από πρόβατα με σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια.
Μετά την πάροδο 3-4 ετών, χρονικό διάστημα απαραίτητο για την επώαση της νόσου, η φύση άρχισε να τιμωρεί την ανθρώπινη απληστία, με την εκδήλωση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών. Η πρώτη τρελή αγελάδα εμφανίστηκε τον Απρίλιο του 1985, ενώ η πρώτη επίσημη διάγνωση της νόσου και η επίσημη ανακοίνωσή της έγιναν 18 μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 1986. Ένα χρόνο αργότερα η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών απέκτησε διαστάσεις επιδημίας.