Άνθισαν οι πρώτες ασκελετούρες στην Κρήτη-Τι μηνύματα μας στέλνουν - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Άνθισαν οι πρώτες ασκελετούρες στην Κρήτη-Τι μηνύματα μας στέλνουν




Την εμφάνιση τους έκαναν και φέτος οι πρώτες ανθισμένες ασκελετούρες ή σκιλλοκρέμμυδα ή κρεμμύδες, όπως λέγονται τα συγκεκριμένα φυτά στην Κρήτη, φυτά συνδεδεμένα με ένα σωρό δοξασίες και παρατηρήματα των ανθρώπων της υπαίθρου.

 Οι παλιοί Κρητικοί είχαν διάφορες θεωρίες για την άνθιση του συγκεκριμένου φυτού. Να σημειώσουμε πως κανονικά η ασκελετούρα ανθίζει τον Αύγουστο και μέχρι τον Οκτώβρη. Συνέδεαν λοιπόν την άνθιση του με την εξέλιξη του χειμώνα. Έλεγαν, δηλαδή, πως όταν η σκίλλα ανθίζει πρώιμα, ο χειμώνας θα είναι βαρύς ενώ όταν ανθίζει όψιμα μαλακός και η άνοιξη θα ’ρθει γρήγορα. 

Άλλοι, κυρίως στο Ρέθυμνο, παρατηρούσαν το βαθμό άνθισης του κάθε φυτού θεωρώντας πως αν ανοίξει όλο το λατζούνι της σκίλλας θα κάνει βαρυχειμωνιά, ενώ αν ανοίξει στο 50% ο χειμώνας θα είναι ελαφρύς, (αν ισχύει αυτό τότε η εικόνα της ανθισμένης ασκελετούρας αυτή τη στιγμή μας δείχνει ήπιο χειμώνα στην Κρήτη).

Πέρα από το βολβό της ασκελετούρας λοιπόν, το στέλεχος του φυτού, που στο Ρέθυμνο αποκαλούν λατζούνι, έδινε τα δικά του μηνύματα στους κρητικούς αγρότες. Όταν έβλεπαν τα κλαδί ζωηρό και γεμάτο άνθη έλεγαν πως η χρονιά θα δώσει καλή παραγωγή σιτηρών ενώ στην αντίθετη περίπτωση θεωρούσαν την καταστροφή της παραγωγής τους δεδομένη.

Κι ενώ το φυτό αυτό θεωρείται «ψακοτάρα» οι Κρητικοί πάντα πίστευαν πως έχει και μια ζωτική δύναμη την οποία μπορεί να μεταφέρει στους ανθρώπους.Γι αυτό επέλεγαν κάθε Πρωτοχρονιά να φέρουν μέσα στο σπίτι και να διατηρήσουν καθ όλη τη διάρκεια της χρονιάς το βολβό του θεωρώντας έτσι πως έθεταν φραγμό στο κακό μάτι και τη γλωσσοφαγιά.

Ακόμα και σήμερα από μερίδα κατοίκων του νησιού τηρείται το έθιμο αυτό, το οποίο λέγεται πως ανάγεται από τον 6ο αιώνα,  με την ασκελετούρα να έχει την ιδιότητα ακόμα κι αν ξεραθεί, κατά την παραμονή της μέσα στο σπίτι, να ξαναγεννιέται και πάλι όταν έλθει η εποχή της.

Μάλιστα σε πολλά χωριά συνδέουν την αθάνατη φύση της ασκελετούρας με μια πολύ όμορφη ιστορία με πρωταγωνιστές το Μέγα Αλέξανδρο και την αδελφή του τη Γοργόνα, την οποία άφησε στην Κρήτη όταν ξεκίνησε την εκστρατεία του στην Ανατολή. Της παρέδωσε, με βάση τις διηγήσεις, ένα μικρό μπουκαλάκι ζητώντας της σε καμία περίπτωση να μην το ανοίξει, όσος καιρός κι αν περάσει, με σκοπό να του τον επιστρέψει όταν εκείνος γύριζε πίσω.

Ο καιρός περνούσε και η Γοργόνα απογοητευμένη έβλεπε πως ο αδελφός της δεν επέστρεφε. Πάνω στη θλίψη της και πιστεύοντας πως ο Αλέξανδρος ήταν ήδη νεκρός, πήρε το μπουκαλάκι στα χέρια της και το άνοιξε. Το περιεχόμενο του χύθηκε, στο ύψωμα όπου είχε ανέβει, και τότε κατάλαβε πως δεν ήταν άλλο από το αθάνατο νερό.

Αυτό το νερό γέννησε την ασκελετούρα και της έδωσε την ιδιότητα να μην μαραίνεται ποτέ, αλλά ακόμα κι όταν χάσει όλο το φύλλωμα της και μείνει μόνο η κρεμμύδα της όταν φτάνει η περίοδος της ανθοφορίας της το ανακτά και πάλι

Όπως αναφέρει ο Δρ Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης στην Ελλάδα απαντάται μόνο το είδος Σκίλλη η παράλιος (Urginea scilla ή Urginea maritima), γνωστό με τα κοινά ονόματα: σκιλλοκρεμμύδα, σκίλλα, αγριοκρεμμύδα, ασκίλλα, ασκέλλα, ασκιλλοκάρα, κρομμυδόσκιλλα, ασκελλετούρα ή παπουτσέ (Κρήτη).

Η Σκίλλη η παράλιος φύεται κατά κανόνα σε πετρώδη, άγονα και υποβαθμισμένα εδάφη, συγκεντρώνει νερό και διάφορα χρήσιμα στοιχεία, τα οποία της εξασφαλίζουν την επιβίωση.

Οι άνθρωποι από πολύ νωρίς χρησιμοποίησαν το φυτό αυτό για φαρμακευτικούς και θεραπευτικούς σκοπούς. Οι αρχαίοι Αυγύπτιοι γνώριζαν τις φαρμακευτικές ιδιότητες του, οι οποίες και αναφέρονται στον Πάπυρο του Ebers (1500 π.Χ.).

Ο Θεόφραστος (372-287 π.Χ.) μιλά επίσης  επανειλημμένως για την Σκίλλη των παραλιών και τις ποικίλες ιδιότητες της : «Όλως δε πλείους αι διαφοραί των ριζών εν τοις υλήμασιν και λαχανώδεσιν... αι δε λεπυρώσεις ή φλοιώδεις, οίον αι τε της σκίλλης και του βολβού και έτι κρομύου και των τούτοις ομοίων».

Είναι αξιοσημείωτο, ότι και ο Θεόφραστος είχε γράψει  ότι η Σκίλλη η παράλιος, φυτευομένη μπροστά από την είσοδο της οικίας, δρα ως «αλεξητήριον», ήτοι έχει αποτροπαϊκές ιδιότητες, εκδιώκουσα κάθε κακό.

 Δραστικά συστατικά του φυτού και κυρίως του βολβού είναι διάφοροι καρδιοτονωτικοί γλυκοσίδες, όπως η σκιλλαρένη Α, η σκιλλαρένη Β, η γλυκοσκιλλαρένη και ο σκιλλιροσίδης. Οι γλυκοσίδες βρίσκονται κυρίως στο νωπό φυτό, γιατί μετά την ξήρανση επέρχεται μερική διάσπασή τους.

Η Σκιλλοκρεμμύδα χρησιμοποιείται ως καρδιοτονωτικό, διουρητικό, αντιασθματικό και αποχρεμπτικό σε μικρές δόσεις. Γενικά πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή, γιατί σε μεγάλες δόσεις έχει τοξική δράση και προκαλεί ιλίγγους, εμετούς και πολλές φορές το θάνατο.

Σελίδες