Γνωρίζετε πως τα αστέρια είναι πιο πολλά από τους κόκκους της άμμου; πως ένα χρυσόψαρο όχι μόνο δεν έχει μνήμη 3 δευτερολέπτων αλλά μπορεί να θυμάται ολόκληρη τη ζωή του;
Εμείς πάντως αυτά κι ακόμα περισσότερα τα μάθαμε, με τον πλέον απολαυστικό τρόπο, χθες το βράδυ στην εκδήλωση με τίτλο "ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΚΕΨΕΔΑΚΙΑ" που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πειραματικού Θεάτρου στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, στο πλαίσιο των δράσεων που οργανώνονται για τη Βραδιά Ερευνητή.
Στην κατάμεστη αίθουσα του θεάτρου τα δεκάδες παιδάκια αλλά και οι μεγάλοι βίωσαν μια άκρως δημιουργική εμπειρία που θα θυμούνται για καιρό με τον Δημήτρη Γραμμένο, PhD, Κύριο Ερευνητή, του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ και τη μουσικό Ελίνα Σκαρπαθιώτη στο πιάνο να δίνουν... τα ρέστα τους.
Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούσε κανείς εύκολα να φανταστεί πως ένας ερευνητής του ΙΤΕ θα μπορούσε με τόση αμεσότητα και όμορφο τρόπο να κάνει μια διάλεξη περί δημιουργικότητας, η οποία να αγγίζει ταυτόχρονα τα παιδάκια αλλά και τους ενήλικες και να τους προσφέρει γνώσεις, διασκέδαση, τροφή για σκέψη αλλά και κίνητρα...
Γιατί ο Δημήτρης Γραμμένος πραγματικά μάγεψε με τον τρόπο που έστησε και παρουσίασε όλα αυτά που ήθελε να μεταφέρει στο κοινό του, καταρρίπτοντας μύθους και δίνοντας σε όλους μας ένα καλό μάθημα για το ότι η δημιουργική σκέψη πάει χέρι χέρι με την αποτυχία και τα λάθη, τα οποία είναι σκαλοπάτια για την επιτυχία.
Μιλώντας με παραδείγματα προσωπικοτήτων που έχουν ξεχωρίσει και διαπρέψει στους χώρους της μουσικής, των κατασκευών, της συγγραφής, μας έμαθε πως δεν είναι κακό να παραδεχόμαστε πως μπορεί και να κάνουμε λάθος, πως πρέπει να αμφισβητούμε και πως το να λέμε καμιά φορά "δεν ξέρω" δεν είναι κακό.
Αναμνηστική φωτογραφία του Δ. Γραμμένου με το γιο του μπροστά στη φωτογραφία με το λεγκο-τανκ του μικρού |
Ο ερευνητής του ΙΤΕ αναφέρθηκε στο μύθο περί στιγμιαίας δημιουργικότητας εξηγώντας στο κοινό του πως ήταν κοινώς "μπούρδα" πως ο Νεύτωνας συνέλαβε την θεωρία περί βαρύτητας όταν παρατήρησε πως έπεσε ένα μήλο κάτω από τη μηλιά όπου καθόταν, αλλά αντίθετα η δημιουργικότητα, και όλα τα σημαντικά πράγματα, είναι αποτέλεσμα πολύ δουλειάς.
Στο σημείο αυτό, και σε μια από τις πιο ξεχωριστές στιγμές της βραδιάς, ο κ Γραμμένος παρουσίασε φωτογραφία με μια κατασκευή λέγκο από τον ανήλικο γιο του, Σπύρο, την οποία ο μικρός του είχε δείξει πρώτη φορά όταν εκείνος προετοίμαζε διάλεξη του για τη δημιουργικότητα στις ΗΠΑ.
Ο μικρός του είπε πως δεν είχε φτιάξει το τανκ από λέγκο σε μια μέρα αλλά το δούλεψε μια εβδομάδα δίνοντας του έτσι ένα καλό παράδειγμα για το ότι η δημιουργικότητα απαιτεί δουλειά, το οποίο και εντέλει παρουσίασε στη διάλεξη του στις ΗΠΑ, αποθανατίζοντας τη στιγμή που έδειξε στους συνέδρους τη φώτο με το τανκ του γιου του. Χθες λοιπόν ήταν η 10η φορά που παρουσιάστηκε αυτή η φωτογραφία σε διάλεξη του Ερευνητή και μάλιστα πρώτη φορά παρουσία του μικρού Σπύρου , στιγμή που αποθανάτισε ξανά με το κινητό του και μαζί του όλοι εμείς που βρεθήκαμε στο Πολιτιστικό Κέντρο.
Φτιάχνοντας "Νταντάνι" |
Στα καλύτερα της βραδιάς φυσικά ήταν και οι απαντήσεις που έδιναν οι μικροί και άκρως ανήσυχοι συμμετέχοντες στη χθεσινή εκδήλωση στα διάφορα παιγνίδια που τους είχε ετοιμάσει ο κ Γραμμένος. Μεταξύ άλλων τους έδωσε χαρτοπετσέτες να ζωγραφίσουν μια εφεύρεση που θα ήθελαν να δημιουργήσουν κι εκεί ακούσαμε την οργιάζουσα φαντασία των παιδιών να φτιάχνει από μηχανές που βγάζουν ψείρες, μέχρι μηχανές που κάνουν τα ζώα να μιλάνε και δίνουν τη δυνατότητα σε ένα άτομο να έχει γενέθλια κάθε μέρα. Το παιγνίδι πάντως δεν ήταν τυχαίο μια και σημαντικές εφευρέσεις και σχέδια, που βγήκαν στην αγορά ως προϊόντα, προέκυψαν από δημιουργικά μυαλά που ζωγράφισαν πάνω σε λαδόκολλες τραπεζιού, χαρτοπετσέτες και άλλα πρόχειρα χαρτιά, σε ανύποπτο χρόνο.
Με ένα αλουμινόχαρτο τους ζητήθηκε εξάλλου να φτιάξουν ένα "Νταντάνι" ...μη ρωτήσετε τι ήταν αυτό, ούτε ο κ Γραμμένος ήξερε αλλά ήθελε να δει πόσο μακριά θα φτάσει η δημιουργική φαντασία των παιδιών.
Νομίζω σας έδωσα μια πρόγευση της εκδήλωσης, δεν θα σας γράψω για τα υπόλοιπα που ζήσαμε χθες το βράδυ για να νιώσετε κι εσείς την έκπληξη όταν θα τα ακούσετε και θα τα δείτε από κοντά αύριο στις 8 το βράδυ στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, όπου εκτός από τις άλλες εκδηλώσεις που οργανώνονται εκεί (από τις 6 το απόγευμα) θα επαναληφθούν και τα «ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΚΕΨΕΔΑΚΙΑ» .
Αλήθεια μην τα χάσετε θα εντυπωσιαστείτε..
Ελένη Βασιλάκη