Πηγή φωτογραφίας kakodiki.blogspot.gr |
Άλλο ένα μνημείο της Κρήτης, παραδομένο στη φθορά του χρόνου και στην εγκατάλειψη, έπαψε να υπάρχει.
Η γέφυρα του Κακοδικίου, μια από τις ελάχιστες τοξωτές στην Κρήτη, είχε χαρακτηριστεί από τη Διεύθυνση Νεοτέρων Μνημείων ως διατηρητέο μνημείο το 2005.
Είχε κατασκευαστεί από ντόπιους τεχνίτες, με απόφαση της Κρητικής Πολιτείας το 1903, με ζητούμενο να διευκολύνει τους κατοίκους και τα ζωντανά τους που ήθελαν να περάσουν τον Κακοδικιανό ποταμό με ασφάλεια.
Το Κακοδίκι βρίσκεται στην παλιά επαρχία Σελίνου.Πιστεύεται ότι το όνομα του προέκυψε όταν πειρατές κατάλαβαν την Παλαιόχωρα το 1539 για να την καταστρέψει στη συνέχεια ο Barbarossa.
Η κατάληψη της έγινε μετά από προδοσία ντόπιου. Ο αρχιπειρατής ήρθε στην περιοχή και στρατοπέδευσε κοντά στην πηγή της ΑγίαςΤριάδας . Εκεί δικάστηκε ο προδότης σε θάνατο, με το σκεπτικό πως όποιος προδίδει τους δικούς του ανθρώπους είναι επικίνδυνος φίλος και για εκείνους που ωφελούνται από την προδοσία. Ωστόσο οι σύντροφοι του Μπαρμπαρόσα χαρακτήρισαν αυτή τη δίκη ως κακή κι έτσι προέκυψε και το όνομα του χωριού.
Ο Κωνσταντίνος Άμαντος από την πλευρά του υποστηρίζει , ότι το τοπωνύμιο οφείλετε σε κάποιον βυζαντινό με το όνομα Καθοδικής ή Κακοδίκιος
Η φωτογραφία προέρχεται από το kakodiki.blogspot.gr |
Το συγκεκριμένο βίντεο είχε αναρτήσει το 2014 στο Youtube o Κωστής Πετράκης, αγωνιώντας από τότε για την τύχη του μνημείου.
(Οι πληροφορίες για το όνομα του χωριού προέρχονται από το palaiochora.com)