Η κορφή Σπαθί του όρους Δίκτη πέρυσι και φέτος την ίδια ημέρα του Μαρτίου (Φώτο Γ. Μηλιαράς) |
Χαρακτηριστική του προβλήματος, με το οποίο θα έλθει αντιμέτωπη η Κρήτη, όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι, είναι η φωτογραφία που ανάρτησε χθες στη σελίδα του στο facebook ο τέως δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιώργος Μηλιαράς.
Στην ανάρτηση του έχει αποτυπώσει την κορφή Σπαθί του όρους Δίκτη την ίδια ημέρα του Μαρτίου πέρυσι και φέτος, πέρυσι καλυμμένη με χιόνι και φέτος ξερή και έρημη.
Και φυσικά το πρόβλημα της λειψυδρίας το βλέπουμε καθημερινά στην εικόνα των άδειων φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών του νησιού μας, στο ξερό έδαφος που διψάει, στις γυμνές από χιόνι πλαγιές του Ψηλορείτη.
Για την ιστορία να πούμε πως η Παγκόσμια Ημέρα Νερού καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας το 1992.
Το θέμα του φετινού εορτασμού «Η Φύση για το Νερό» επικεντρώνεται στις λύσεις που μας παρέχει η φύση για να μειώσουμε τις επιπτώσεις από τις πλημμύρες, την ξηρασία και την μόλυνση των υδάτων. Λύσεις όπως η δενδροφύτευση για την ενίσχυση των δασών, η αποκατάσταση των υγροτόπων, η διάνοιξη και αποκατάσταση φυσικών ρεμάτων, καθώς και η κατασκευή πράσινων υποδομών στον αστικό ιστό, είναι βιώσιμες και οικονομικά συμφέρουσες, έτσι ώστε να αποκατασταθεί ο κύκλος του νερού, να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και να βελτιωθούν η δημόσια υγεία και η ποιότητα ζωής.
Το Νερό, ο επονομαζόμενος και λευκός χρυσός, πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένο στον πλανήτη.
Το 1/6 του πληθυσμού της γης, δηλαδή πάνω από 1 δισεκατομμύριο ψυχές, δεν έχουν πρόσβαση σε υδάτινες πηγές.
1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι πίνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές.
2,5 δισεκατομμύρια στερούνται και των πλέον βασικών συνθηκών υγιεινής.
400.000.000 εκατομμύρια παιδιά, σχεδόν το 1/5 των παιδιών του κόσμου, στερούνται ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν.
5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με μολυσμένα ύδατα, 10 φορές περισσότεροι από αυτούς που σκοτώνονται κάθε χρόνο σε πολέμους.
300 σημεία σ' όλο τον πλανήτη είναι δυνητικά πεδία συγκρούσεων σχετικά με το νερό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
(Με πληροφορίες από Σαν Σήμερα)