Το είδα να ξεχωρίζει με τα πλούσια μικροσκοπικά λευκά άνθη του, ανάμεσα σε ανοιξιάτικους, άγριους, κρόκους της κρητικής φύσης, και θαύμασα την ομορφιά του.
Ονομάζεται ορνιθόγαλο Umbellatum ή Αστέρι της Βηθλεέμ και είναι ένα χαμηλό βολβώδες φυτό, ανοιξιάτικης ανθοφορίας της οικογένειας Liliaceae, ενδημικό στην περιοχή της Μεσογείου. Στην Ελλάδα συναντάμε τουλάχιστον 20 διαφορετικά είδη αυτής της οικογένειας.
Το φυτό έχει σκληρά φύλλα, που μοιάζουν με γρασίδι και μια συστάδα από άσπρα αστεροειδή άνθη.
Εξαπλώνεται εύκολα όπως τα αγριόχορτα. Αν και τα φρέσκα φυτά του είδους είναι δηλητηριώδη, οι βολβοί μαγειρεύονταν και χρησιμοποιούνταν σαν τρόφιμο σε παλιότερες εποχές. Το άνθος έχει συνδεθεί με το άστρο που οδήγησε τους "μάγους" στη φάτνη εξού και αστέρι της Βηθλεέμ.
Δηλητηριώδες για τα ζώα τρώγεται όμως από τον άνθρωπο
Δυστυχώς αυτό το όμορφο φυτό είναι δηλητηριώδες, αν όχι θανατηφόρο για το ζωικό βασίλειο, γι αυτό πρέπει όσοι έχουν ζώα να είναι προσεκτικοί σε τυχόν εμφάνιση του στις εκτάσεις όπου γίνεται η βόσκηση τους.
Το ίδιο βέβαια δεν ισχύει για τους βολβούς του που είναι εδώδιμοι, αν είναι καλά μαγειρεμένοι ή αποξηραμένοι και κονιορτοποιημένοι. Υπάρχουν και κάποιοι αυτής της οικογένειας που τρώγονται ωμοί, αλλά το σοφότερο είναι να αποφεύγονται, ακόμη κι αν υπάρχει μικρή πιθανότητα κινδύνου.
Σύμφωνα με το S. Facciola's Cornucopia, ένα βιβλίο με συλλογές αυθεντικών κειμένων σχετικά με τα εδώδιμα φυτά, τα άνθη του φυτού έχουν χρησιμοποιηθεί σαν συστατικό στο ψημένο ψωμί και τις ζύμες.
Το απόσταγμα χρησιμοποιείται από τους βοτανοθεραπευτές σαν θεραπευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του τρόμου, της αυτοκαταστροφικής κατάθλιψης ή της θλίψης, επίσης σε διάφορα έλκη, φλύκταινες, αέρια του εντέρου και σε κάποιες σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος.
Το ανθοΐαμα "αστέρι της Βηθλεέμ" είναι ένα από τα πέντε λουλούδια στη rescue remedy. Η ουσία που περιέχει είναι ένα ανανεωτικό ίαμα που προσφέρει ηρεμία σε όποιον έχει υποστεί νευρικό κλονισμό ή ψυχικό τραύμα. Η εξισορροπητική του δράση είναι χρήσιμη, όταν αυτό λαμβάνεται σε συμβουλευτικές ή θεραπευτικές περιόδους. Βοηθά τη διαδικασία ενάντια στη θλίψη.
Τι σχέση έχει με το αστέρι της Βηθλεέμ
Το όνομα αστέρι της Βηθλεέμ αναφέρεται κυρίως στα έξι πέταλα του άνθους, αλλά μπορεί επίσης να προήλθε και από τη χρήση του σαν τροφή, κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους, από τους πεινασμένους προσκυνητές στους Αγιους Τόπους και επειδή βρέθηκε αναπτυσσόμενο σε όλη τη γύρω από τη Βηθλεέμ περιοχή ή ίσως να φυτεύτηκε εκεί από τους χριστιανούς προσκυνητές.
Ήταν γνωστό στην Ευρώπη έναν χρόνο νωρίτερα, σαν κρεμμύδι του σκυλιού, αλλά μέχρι το 15ο αιώνα συνδέθηκε με τους προσκυνητές και έτσι ονομάστηκε αστέρι της Βηθλεέμ.
Γιατί λέγεται ορνιθόγαλο
Από μια περίεργη σύμπτωση, το ελληνικό όνομα που συντηρείται στο σύγχρονο επιστημονικό γένος ήταν "γάλα του πουλιού," και ονομάζεται γάλα του πουλιού σε διάφορες γλώσσες. Ο όρος "γάλα του πουλιού" είναι συνώνυμος με "ένα εκλεκτό πράγμα," αλλά αρχικά ήταν υπαινιγμός σε μια αρχαία πεποίθηση ότι τα περιστέρια ανήκαν σε ένα ενιαίο φύλο (θηλυκά) και τα μεγάλα στήθη του περιστεριού ήταν σε θέση να δώσουν το γάλα, -όπως τα θηλαστικά, στα νεογνά τους.
Το περιστέρι σε όλη τη Μέση και Εγγύς Ανατολή θεωρούνταν πως κατέβηκε κάποτε στον κόσμο σαν ευεργέτης της ανθρωπότητας με τη μορφή αστεριού, έτσι ώστε και το αστέρι και το περιστέρι συμβόλιζαν κάποιες θεές όπως η Ιστάρ, η Αφροδίτη και η Κυβέλη.
(Με πληροφορίες από valentine)