Γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής σήμερα-Πότε και πως καθιερώθηκε η γιορτή - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής σήμερα-Πότε και πως καθιερώθηκε η γιορτή


Ο Ναός της Ζωοδόχου Πηγής κάτω από το Φρούριο στο Καταλαγάρι
  Της Ζωοδόχου Πηγής σήμερα και πολλά χωριά της Κρήτης γιορτάζουν στους ναούς που έχουν χτιστεί και αφιερωθεί στην Παναγία, ως πηγή που δίδει ζωή μέσω της γέννησης του Ιησού.

Πρόκειται για μια θεομητορική εορτή, η οποία τελείται κάθε χρόνο την Παρασκευή της Διακαινησίμου και είναι μία από τις νεώτερες εορτές της ορθοδόξου χριστιανοσύνης.

Το εσωτερικό του Ναού της Παναγίας Καβαλλαράς στις Κορφές
Καθιερώθηκε τον 19ο αιώνα, ως επέτειος των εγκαινίων του νέου ιερού ναού και του παρεκκλησίου προς τιμήν της Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής στο Βαλουκλή ή Μπαλουκλή της Κωνσταντινούπολης. 

Σύμφωνα με την παράδοση υπήρχε μία θαυματουργή πηγή έξω από τα τείχη της Κωνσταντινούπολης προς την πύλη της Σηλυβρίας (νυν Μπαλουκλή, από τα ψαράκια που υπήρχαν στην πηγή, μπαλούκ=ψάρι στα τουρκικά). 

Η Παναγία Καβαλλαρά γιορτάζει σήμερα μετά από μεταφορά της γιορτής της που είναι κανονικά στις 26 Δεκεμβρίου
Το 474 ο βυζαντινός αυτοκράτορας Λέων ο Θραξ ανήγειρε προς τιμή της Παναγίας περικαλλή ναό πλησίον της πηγής, το ιαματικό νερό της οποίας είχε θεραπεύσει πολλούς ασθενείς, κυρίως από αποστήματα, δυσουρίες και αιμορραγίες. 

Θρυλείται ότι μεταξύ των αποθεραπευθέντων ασθενών ήταν και ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός, ο οποίος έπασχε από δυσουρία, και για να τιμήσει την Παναγία έκτισε την εκεί μονή της Ζωοδόχου Πηγής από τα οικοδομικά υλικά που περίσσευσαν από την ανέγερση της Αγίας Σοφίας.

Ο Ναός της Ζωοδόχου Πηγής στο Αλάγνι
Τα μετέπειτα χρόνια, τα κτίσματα του ναού και της μονής της Ζωοδόχου Πηγής υπέστησαν μεγάλες φθορές από εχθρικές επιδρομές και σεισμούς. 

Τις μεγαλύτερες καταστροφές υπέστησαν κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όταν κατεδαφίσθηκαν και τα οικοδομικά υλικά τους χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση του τεμένους του Σουλτάν Βαγιαζίτ. 

Η επιγραφή πάνω από το Ναό της Ζωοδόχου Πηγής στο Αλάγνι
Οι χριστιανοί της Κωνσταντινούπολης δεν έπαυαν να επισκέπτονται τα ερείπια του ναού της Ζωοδόχου Πηγής, να τελούν λειτουργίες, κυρίως κατά την Παρασκευή της Διακαινησίμου και να επιζητούν το θαυματουργό ιαματικό νερό.

Το 1833 ο πατριάρχης Κωνστάντιος Α’ πέτυχε να λάβει άδεια ανοικοδομήσεως του ναού από τον σουλτάνο Μαχμούτ Β’. Τα εγκαίνια του νέου ναού έγιναν στις 2 Φεβρουαρίου 1835 από τον πατριάρχη Κωνστάντιο Β’. 

Τα επόμενα χρόνια, ιδρύθηκαν σε πολλές πόλεις της ορθοδόξου χριστιανοσύνης ναοί αφιερωμένοι στη Ζωοδόχο Πηγή.

Πηγή: Σαν Σήμερα

Σελίδες