Ο Ναός της Ζωοδόχου Πηγής κάτω από το Φρούριο στο Καταλαγάρι |
Πρόκειται για μια θεομητορική εορτή, η οποία τελείται κάθε χρόνο την Παρασκευή της Διακαινησίμου και είναι μία από τις νεώτερες εορτές της ορθοδόξου χριστιανοσύνης.
Το εσωτερικό του Ναού της Παναγίας Καβαλλαράς στις Κορφές |
Σύμφωνα με την παράδοση υπήρχε μία θαυματουργή πηγή έξω από τα τείχη της Κωνσταντινούπολης προς την πύλη της Σηλυβρίας (νυν Μπαλουκλή, από τα ψαράκια που υπήρχαν στην πηγή, μπαλούκ=ψάρι στα τουρκικά).
Η Παναγία Καβαλλαρά γιορτάζει σήμερα μετά από μεταφορά της γιορτής της που είναι κανονικά στις 26 Δεκεμβρίου |
Θρυλείται ότι μεταξύ των αποθεραπευθέντων ασθενών ήταν και ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός, ο οποίος έπασχε από δυσουρία, και για να τιμήσει την Παναγία έκτισε την εκεί μονή της Ζωοδόχου Πηγής από τα οικοδομικά υλικά που περίσσευσαν από την ανέγερση της Αγίας Σοφίας.
Ο Ναός της Ζωοδόχου Πηγής στο Αλάγνι |
Τις μεγαλύτερες καταστροφές υπέστησαν κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όταν κατεδαφίσθηκαν και τα οικοδομικά υλικά τους χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση του τεμένους του Σουλτάν Βαγιαζίτ.
Η επιγραφή πάνω από το Ναό της Ζωοδόχου Πηγής στο Αλάγνι |
Το 1833 ο πατριάρχης Κωνστάντιος Α’ πέτυχε να λάβει άδεια ανοικοδομήσεως του ναού από τον σουλτάνο Μαχμούτ Β’. Τα εγκαίνια του νέου ναού έγιναν στις 2 Φεβρουαρίου 1835 από τον πατριάρχη Κωνστάντιο Β’.
Τα επόμενα χρόνια, ιδρύθηκαν σε πολλές πόλεις της ορθοδόξου χριστιανοσύνης ναοί αφιερωμένοι στη Ζωοδόχο Πηγή.
Πηγή: Σαν Σήμερα