Σίγουρα είναι μια από τις πιο όμορφες διαδρομές που μπορεί να περπατήσει κανείς στο νομό Ηρακλείου απολαμβάνοντας πράσινο, αιωνόβια δέντρα, πηγές με νερό, κι όταν οι καιρικές συνθήκες βοηθούν κι έχει βρέξει αρκετά το χειμώνα, ένα μικρό ποταμάκι που κυλά «τραγουδώντας» στους δικούς του ρυθούς.
Το δάσος του Ρούβα είναι το σημαντικότερο οικοσύστημα στην περιφέρεια του Ηρακλείου, ένα πρινοδάσους, εθνικού ενδιαφέροντος, που μοιάζει να έχει βγει από παραμύθι.
Βρίσκεται μέσα σε κοιλάδα του Ψηλορείτη κι έχει απέναντι και γύρω του να στέκονται επιβλητικά τις κορυφές "Αμπελάκια" και "Σαμάρι" τη "Χαλαζοκεφάλα", το "Σκήνακα", το "Κουδούνι" και τη "Γυριστή".
Τα περισσότερα δέντρα του είναι τεράστια με τους κορμούς τους να μοιάζουν με γλυπτά της φύσης. Αλλού πυκνά κι αλλού μοναχικά, δεν χορταίνεις να τα κοιτάζεις και να φαντάζεσαι τις μορφές που δίνουν οι κορμοί και τα κλαδιά τους
Ευτυχώς το δάσος του Ρούβα είναι απομονωμένο κι αυτό, ενδεχομένως, να είναι και η κύρια αιτία που είναι ακόμα ζωντανό,
Πέρα από τους τεράστιους πρίνους στο εσωτερικό του βρίσκει κανείς, σε μικρότερο αριθμό, ασφένταμους, κυπαρίσσια, αγριαχλαδιές, (αγκουτσακιές όπως λέγονται στην Κρήτη), πλατάνια, κυρίως γύρω από το ποτάμι, καθώς και το περίφημο ανέγνωρο ή αμπελιτσιά, ένα σπάνιο πλέον δέντρο από το οποίο, λέγεται, πως γίνονται οι καλύτερες κατσούνες.
Επίσης στο δάσος του Ρούβα φύονται σπάνια και ενδημικά είδη όπως το κυκλάμινο Cyclamen creticum, οι τουλίπες Tulipa bakeri και Τ. cretica, η αχίλλεια Achillea cretica, η βιόλα Viola cretica, το Alyssoides cretica, η Valeriana asarifolia, το λυχναράκι Arum cretica, ο κρόκος Crocus oreocreticus και οι ορχιδέες Cephalanhera cucullata, Himantoglossum robertianum, Orchis italica, Ophrys cressa, κ.α.
Πέρα από τη χλωρίδα αξιομνημόνευτη είναι και η πανίδα του μια κι εκεί η περιοχή είναι βιότοπος για τον περίφημο κρητικό αγριόγατο, (φουρόγατο) αν και εμφανίζεται σπάνια.
Μάλιστα θα ορκιζόταν κανείς πως η ύπαρξη του είναι μύθος, αν το 1996, δύο φοιτήτριες μέλη επιστημονικής αποστολής που μελετούσε τα σαρκοφάγα της Κρήτης, δεν παγίδευε έναν αγριόγατο, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, διαπιστώνοντας έτσι πως φουρόγατοι υπάρχουν.
Επίσης στο Ρούβα ζουν ασβοί, πετροκούναβα, νυφίτσες, λαγοί, δασομυωξοί, αγκαθοποντικοί αλλά και η επίσης σπάνια μυγαλή της Κρήτης.
Το δάσος, και τα βουνά γύρω του, εξάλλου φιλοξενούν σπάνια αρπακτικά πτηνά όπως, γυπαετούς, βιτσίλες, σκάρες και γεράκια.
Στο χαμηλότερο και σχεδόν κεντρικό σημείο του δάσους, πλησίον της βόρειας εξόδου του φαραγγιού του Αγίου Νικολάου, υπάρχει διαμορφωμένος χώρος για εκδρομείς αλλά και όσους πηγαίνουν στο δάσος στη χάρη του Αγίου Ιωάννη, ναός του οποίου είναι χτισμένος στο σημείο.
Για να πάει κανείς στο δάσος του Ρούβα μπορεί είτε να χρησιμοποιήσει τον αγροτικό δρόμο από τη Γέργερη και το Οροπέδιο της Νίδας , είτε να περπατήσει στο μονοπάτι Ε4, που ξεκινάει από τη λίμνη του Ζαρού, και διέρχεται μέσα από το πανέμορφο φαράγγι του Αγίου Νικολάου καταλήγοντας στο δάσος, είτε εναλλακτικά, αν αντέχει τις πιο δύσκολες πεζοπορίες, να μπει στο δάσος ξεκινώντας από τα μιτάτα της Γέργερης, κατηφορίζοντας μέσα από ένα απότομο ανάγλυφο, χωρίς ευκρινές μονοπάτι.
Με πληροφορίες από το naturagraeca, gergeri-crete,