Θέλετε να μάθετε τι λειτουργίες παρέχουν στο θαλάσσιο οικοσύστημα τα λιβάδια της Ποσειδωνίας, που κρύβονται τα ψάρια και τα καβουράκια, αν μπορούν οι δορυφόροι να δουν το βυθό, τι ζει στην άμμο κι αν ανθίζουν τα φύκια;
Δεν έχετε παρά να πάτε αύριο στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στην εκδήλωση, στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων με τίτλο "Σάββατα με τους Επιστήμονες".
Αύριο λοιπόν το θέμα με το οποίο θα καταπιαστεί ο επιστήμονας του Μουσείου και όσοι βρεθούν κοντά του είναι: «Θαλάσσια παράκτια βιοποικιλότητα της Κρήτης».
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:
Από τις 11 το πρωί ως τις 12 παρουσίαση και συζήτηση με το Δρ Δημήτρη Πουρσανίδη, Ερευνητή στον τομέα Περιφερειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης.
Από τις 12 ως τις 2 μετά το μεσημέρι οι συμμετέχοντες με τη βοήθεια του στερεοσκοπίου θα παρατηρήσουν υλικό από την παραλία (κοχύλια, φύκια, κ.ά.) και στη συνέχεια θα γνωρίσουν τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο επιστήμονας για την ανακάλυψη των μυστικών της θάλασσας (μάσκα, βατραχοπέδιλα, φωτογραφική μηχανή κ. ά.).
Την ίδια ώρα μικροί και μεγάλοι εξερευνητές καλούνται να φέρουν τα εργαλεία, την παρατηρητικότητα και τη φαντασία τους για να καταδυθούν σε ένα κόσμο μαγικό ανακαλύπτοντας τα μυστικά του βυθού. Οι δηλώσεις συμμετοχής γι αυτή τη δράση θα γίνονται την ημέρα της εκδήλωσης στο χώρο της υποδοχής του Μουσείου (για οικογένειες με παιδιά από 4-12 ετών).
Άλλη δράση για τους συμμετέχοντες, επίσης από 12:00-14:00, είναι το «Παιχνίδι μνήμης στην ακτή του Ερευνότοπου». Πρόκειται για ένα παιχνίδι μνήμης, με τα μικρά και μεγάλα ζώα και φυτά της ακτής και της θάλασσας, που αφορά σε όλες τις ηλικίες.
Όλες τις ηλικίες αφορά και η δράση κατασκευής πολύχρωμων και μοναδικών πλασμάτων της θάλασσας στον Ερευνότοπο.
Η γενική είσοδος για την εκδήλωση είναι 5€ ενώ δωρεάν για τα μέλη του Συλλόγου «Φίλοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης», παιδιά κάτω των 4 ετών και ΑμεΑ