Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πρωτογιορτάστηκε το 1931 σ' ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα.
Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.
Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.
Είναι μια καλή αφορμή αυτή η ημέρα για να αναρωτηθούμε αν κάνουμε αρκετά πράγματα για να επιστρέψουμε στα ζώα την αγάπη και αφοσίωση που μας προσφέρουν.
Με τις εγκαταλείψεις ζώων συντροφιάς να έχουν πάρει πλέον χαρακτήρα χιονοστιβάδας αλλά και τη βαρβαρότητα και κτηνωδία που κάποιοι επιδεικνύουν απέναντι στα ζώα να αποτελούν καθημερινό τραγικό φαινόμενο πρέπει να αναρωτηθούμε αν πράγματι ο άνθρωπος είναι ανώτερο πλάσμα ή έχει τελείως αποκτηνωθεί.
Ζητούμενο μας ν' αλλάξει αυτή η κακή νοοτροπία απέναντι στα ζώα για την οποία όλοι έχουμε ευθύνη. Κανένα περιστατικό κακοποίησης ή θανάτωσης ζώου δεν πρέπει να μένει χωρίς καταγγελία.
Η εκπαίδευση επίσης από μικρή ηλικία, στα σχολεία, μπορεί να βοηθήσει για να καλλιεργηθεί μια άλλη κουλτούρα, αυτή της αγάπης και φροντίδας των ζώων.
Τα ζώα δεν είναι εμπορεύσιμο είδος γι αυτό οφείλουμε να γυρίσουμε την πλάτη σε όσους τα αντιμετωπίζουν ως αντικείμενο αγοραπωλησίας.
Η συμπεριφορά μας απέναντι σε κάθε ζώο αντανακλά τον πολιτισμό μας και πολιτισμός της Κρήτης δεν είναι αυτός που ζούμε με τα απανωτά περιστατικά δολοφονίας και κακομεταχείρισης ζώων συντροφιάς