Το όμορφο χειμωνιάτικο φυτό που λέγεται πως παλιά ήταν φάρμακο για τον καρκίνο και τη λέπρα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

demo-image

Το όμορφο χειμωνιάτικο φυτό που λέγεται πως παλιά ήταν φάρμακο για τον καρκίνο και τη λέπρα


DSCN2225

Όταν τη βλέπεις ανθισμένη εντυπωσιάζεσαι από τα όμορφα άνθη της που μέσα στο καταχείμωνο τολμούν να κάνουν την εμφάνιση τους και να κλέψουν την παράσταση.

Φυσικά μιλάμε για την Clematis cirrhosa, ή Κληματίδα την κηρώδη ή αγριόκλημα ή αγράμπελη ή αγριαβρωνιά.

Είναι ένα αναρριχώμενο φυτό που στην κυριολεξία στολίζει, με τα κιτρινόλευκα άνθη του και τα έντονα πράσινα φύλλα του, φράκτες, θάμνους, δέντρα κι ότι άλλο βρεθεί στο διάβα του και θελήσει να το «φιλοξενήσει»

DSCN2223_1
Οι φωτογραφίες του φυτού τραβήχτηκαν στο Κάτω Μαλλάκι Ρεθύμνου
Δεν είναι τυχαίο που οι Άγγλοι την ονομάζουν Travelers joy, δηλαδή η χαρά του διαβάτη αφού στην ανθισμένη εκδοχή της δεν μπορείς παρά να σταματήσεις και να τη θαυμάσεις.

Εκτός αυτού όμως αποτελεί ένα πρώτης τάξεως μελισσοκομικό φυτό ενώ όταν το πετυχαίνουν και άλλα ζώα δεν αντιστέκονται στα πράσινα φυλλαράκια του. 

Είναι ωστόσο εντυπωσιακό το γεγονός πως δεν το πλησιάζουν άλλα έντομα, γι αυτό και παλιότερα οι αγρότες, σε περιοχές της Ελλάδας, έβαζαν τα λουλούδια του πάνω σε τσουβάλια που περιείχαν καρπούς έτσι ώστε να μην τους καταστρέψουν τα κάθε είδους ζωύφια.

Το ενδιαφέρον όμως γι αυτό το φυτό δε σταματά εδώ καθώς διαθέτει και φαρμακευτικές ιδιότητες, που επίσης εντυπωσιάζουν.

DSCN2224

Λέγεται πως ο Δημόκριτος θεράπευσε με αυτό το φυτό τον καρκίνο μαστού της μητέρας του Ξέρξη, της Άτοσσας.

Ο  Διοσκουρίδης στο «Περί Ιατρικής Ύλης» γράφει μεταξύ άλλων για τις κληματίδες αυτής της οκογένειας : «Ετέρας κληματίδος τα φύλλα λέπραν αφήστησι καταπλασθέντα».

Επειδή τα φύλλα και άνθη της Clematis cirrhosa έχουν καυστική και ερεθιστική δράση, μια και περιέχουν πρωτοανεμονίνες, οι ζητιάνοι το Μεσαίωνα τα χρησιμοποιούσαν για να δημιουργήσουν ψεύτικες πληγές και να αυξήσουν έτσι τις προσφορές ελεημοσύνης.

Η εξωτερική χρήση της επίσης δρα αναλγητικά και αντιψωριακά ενώ η εσωτερική ως καθαρτικό.

Σε κάθε περίπτωση πάντως μην τη χρησιμοποιήσετε πριν ρωτήσετε ειδικούς γιατί με τα φυτά όπως και με τα φάρμακα δεν παίζουμε

(Με πληροφορίες από amorgis )

Σελίδες

Φόρμα επικοινωνίαςΕπικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *