Η οθωμανική Μεσκηνόβρυση στην πόλη του Ρεθύμνου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Η οθωμανική Μεσκηνόβρυση στην πόλη του Ρεθύμνου



Στη βορειοδυτική γωνία του Δημοτικού κήπου, επί της οδού Ηγουμένου Γαβριήλ, στο Ρέθυμνο, βρίσκεται εντοιχισμένη η ανάγλυφη τουρκική επιγραφή της κρήνης, του Ετχέμ Μπέι γιου του Κλαψάρ-ζάντε Γιουνιούς Αγά ή όπως κυρίως είναι γνωστή στους ντόπιους της Μεσκηνόβρυσης.

Ουσιαστικά στο σημείο αυτό βρίσκουμε μόνο την τουρκική επιγραφή καθώς η αυθεντική κρήνη, όπου ήταν εντοιχισμένη, κατεδαφίστηκε κατά τη διάνοιξη της οδού Ηλιάκη. Η κτητορική επιγραφή ωστόσο διασώθηκε και τοποθετήθηκε στη γωνία του Δημοτικού Κήπου όπου σήμερα μπορούν να τη θαυμάσουν οι επισκέπτες της πόλης.

Η αρχική Κρήνη κατασκευάστηκε το 1863-64 από τον Ετχέμ Μπέι  ο οποίος  ήταν γιος του Κλαψάρ-ζάντε Γιουνιούς Αγά. Μάλιστα ο εν λόγω Αγάς είχε δύο γιους που τη συγκεκριμένη χρονολογία έφτιαξαν τέσσερις κρήνες στην πόλη του Ρεθύμνου με παρόμοιες επιγραφές.


Στη σωζόμενη επιγραφή του Δημοτικού Κήπου, που φέρει όμορφη διακόσμηση φυτών, αναγράφεται σε μετάφραση το εξής: «Να μην βασκαθεί ποτέ αυτή η κρήνη που ανήκει σε αυτή τη συνοικία και κατασκευάστηκε από το γιο του Κλαψάρη Γιουνούς Αγά, Εδέμ Μπέη. Όποιος διψά ας πίνει νερό για την ψυχή μου και ας προσευχηθεί. Τη βρύση θα τη συντηρεί αυτός που την έχτισε. 1863».

Στο σημείο όπου είχε κατασκευαστεί η Κρήνη δεν υπήρχε παλιά νερό με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να δεινοπαθούν για να μεταφέρουν νερό από μακριά. Σε αυτή την ανάγκη απάντησε ο Ετχέμ Μπέι, θέλοντας επιπλέον με την πράξη του να ανταμειφθεί μετά θάνατον.


Μεταγενέστερα η ίδια Κρήνη κάλυψε τις ανάγκες των λεπρών της πόλης εξού και η ονομασία της ως «Μεσκηνόβρυση».  Οι λεπροί ζούσαν σε απομόνωση στην περιοχή ανάμεσα στο σημερινό νεκροταφείο της πόλης και τον Τίμιο Σταυρό.

Να σημειώσουμε πως και η πόλη του Ρεθύμνου αντιμετώπιζε παλιά πρόβλημα νερού, όχι τόσο σοβαρό όσο το Ηράκλειο, όμως υπαρκτό. Οι προσπάθειες για την επίλυση του αφορούσαν κυρίως στην κατασκευή δημόσιων κρηνών, καθώς τα πηγάδια αλλά και οι δεξαμενές που μάζευαν βρόχινο νερό δεν μπορούσαν να καλύψουν επαρκώς τις ανάγκες των κατοίκων 

(Με πληροφορίες από το digitalcrete και deredakis)


Σελίδες