Ένα έθιμο με πανάρχαιες ρίζες συνήθιζαν να τηρούν στην Κρήτη την Πρωτοχρονιά. Στην πορεία των ετών βέβαια ατόνησε ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει ζωντανέψει και πάλι, κυρίως λόγω του διαδικτύου και της υπενθύμισης του μέσω αυτού.
Πρόκειται για το κρέμασμα της ασκελετούρας ή σκιλλοκρεμμύδας στην πόρτα των σπιτιών.
Η ασκελετούρα ή Σκίλλη η παράλιος, όπως ονομάζεται επιστημονικά, θεωρείται στην Κρήτη ψακοτάρι και δεν την τρώνε ούτε τα ζώα. Όμως έχει την ιδιότητα όταν ξεριζώσεις το βολβό της εκείνος να αναγεννάτε και να βγάζει νέα φύλλα σε ότι συνθήκες κι αν τον εκθέσεις.
Αυτή η ζωτική του δύναμη θεωρήθηκε από το λαό σημαντική και ικανή να περάσει σε κάθε ον που βρίσκεται κοντά σε αυτό το φυτό.
Ήδη από τον Πυθαγόρα (6ος αι.π.χ) μαθαίνουμε ότι αν η ασκελετούρα κρεμαστεί στην εξώπορτα γίνεται φάρμακο που απωθεί τις ασθένειες.
Ο Διοσκουρίδης, εξάλλου συνιστά το κρέμασμα της σκιλλοκρεμμύδας έμπροσθεν των εισόδων των οικιών, ως «αλεξιφάρμακον» για να προστατευθεί όλη η οικογένεια από κάθε κακό.
Σε χωριά της Κρήτης λένε ακόμα πως η ασκελετούρα διώχνει το κακό μάτι από το σπίτι και τους ενοίκους του γι αυτό και την Πρωτοχρονιά πρέπει απαραιτήτως μια σκιλλοκρεμμύδα να υπάρχει έξω από την πόρτα.
Στην αρχαία Αρκαδία τη χρησιμοποιούσαν στην λατρεία του Πάνα για να βοηθήσει στην γονιμότητα της Γης και ν’ απωθήσει μακριά τις κακόβουλες δυνάμεις.
Να πούμε πως παρότι θεωρείται μη βρώσιμο είδος η σκίλλη έχει και φαρμακευτικές χρήσεις ενώ όταν άνθιζε οι παλιοί Κρητικοί ερμήνευσαν από το πόσα πολλά και ποια άνθη της είχαν ανοίξει το πως θα εξελιχθεί ο χειμώνας. Διαβάστε εδώ περισσότερα