Tο τριφύλλι δεν είναι μόνο σύμβολο καλής τύχης και δεν το τρώνε μόνο τα ζώα. Το παρεξηγημένο αυτό φυτό μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί και από τον άνθρωπο σε διάφορες συνταγές αναπτύσσοντας δράση ενάντια στην υπερένταση, τονώνοντας τα νεύρα, βοηθώντας στις περιπτώσεις αϋπνίας και καθαρίζοντας τον οργανισμό μας από τοξίνες.Μάλιστα οι χρήσιμες αυτές ιδιότητες του πολλαπλασιάζονται όταν είναι άγριο και φρέσκο το φυτό.
Οι αγροί σε πολλές περιοχές στην Κρήτη είναι αυτή την εποχή γεμάτες από άγριο τριφύλλι, την καταγωγή του οποίου πρέπει να αναζητήσουμε στη Νοτιοανατολική Ασία.
Στη χώρα μας απαντάται, κατά βάσην, ως αυτοφυές, αποτελώντας βασικό συστατικό βοσκοτόπων, χέρσων αγρών αλλά και φυτό στις παρυφές των δρόμων.
Κυρίως η χρήση του είναι κτηνοτροφική ενώ το αξιοποιούν και οι μελισσοκόμοι. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να γίνει τροφή και για τον άνθρωπο.
Στην Αγγλία και τις ΗΠΑ, τα φύτρα των σπόρων τριφυλλιού χρησιμοποιούνται στις σαλάτες και στα σάντουιτς, λόγω των πολλών βιταμινών που περιέχουν, την ώρα που πρόσφατες μελέτες, κατατάσσουν το τριφύλλι στα φυτά που προλαμβάνουν τον καρκίνο. Στη δε Ελβετία αρωματίζουν με αυτό τη γραβιέρα.
Το τριφύλλι περιέχει ουσίες όπως η κουμαρίνη, προβιταμίνη Α, βιταμίνες όπως η C, D, E, K, ανόργανα άλατα, άζωτο, ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, μαγνήσιο και φώσφορο.Τα φρέσκα φύλλα του μπορούμε να τα βάλουμε σε σούπες, σε σαλάτες ή μαζί με άλλα χόρτα να τα βράσουμε. Εναλλακτικά μπορούμε να φτιάξουμε αφέψημα με αυτά.
Οι έρευνες που έχουν γίνει για το τριφύλλι απέδειξαν πως μειώνει την ολική χοληστερόλη και τη λεγόμενη «κακή χοληστερίνη». Ακόμα λειτουργεί υποβοηθητικά σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα στα νεφρά, στην ουροδόχο κύστη και στο προστάτη, στο άσθμα, στην αρθρίτιδα, στο διαβήτη.
Παράλληλα έχει χωνευτικές και καθαρτικές ιδιότητες, είναι ορεκτικό και τονωτικό.Σε σαλάτα το φρέσκο τριφύλλι με λάδι αυξάνει την έκκριση γάλατος στις μητέρες που θηλάζουν, ωστόσο πρέπει να αποφεύγεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.