Το ελληνικό Πάσχα, από το ένα άκρο της χώρας μέχρι το άλλο, αποτελεί μια γιορτή παραφορτωμένη με μυρωδιές.
Δεν έχει σημασία αν γιορτάζεται στην Κρήτη, την Πάρο ή την
Καλαμάτα, παντού το σκηνικό είναι γνώριμο: Μεθυστικές μυρωδιές σουβλιστού
αρνιού, λαμπρόψωμου, τσουρεκιών, αναμεμειγμένο με λιβάνι και ανθισμένα
ανοιξιάτικα αγριολούλουδα.
Μπορεί στην πάροδο των ετών η μνήμη να ξεθωριάζει και ότι ζούσαμε ως παιδιά να μην μπορούμε εύκολα να το ανακαλέσουμε ως εικόνα, όμως αυτό που το πέρασμα του χρόνου δεν μπορεί να μας αφαιρέσει είναι οι μυρωδιές.
Όσοι είχαμε την τύχη να ζήσουμε την εποχή που τα γλυκά του Πάσχα δεν τα έψηναν οι νοικοκυρές στην ηλεκτρική κουζίνα αλλά στον ξυλόφουρνο, ξέρουμε καλά από αυτές τις μυρωδιές, που τρυπούν το ρουθούνι και σχεδόν σου επιβάλλουν να χαλάσεις τη νηστεία για να δοκιμάσεις έστω μια ακρούλα από τα αχνιστά πασχαλινά τσουρέκια και καλιτσούνια την ώρα που βγαίνουν από το φούρνο.
Στις παλιές φωτογραφίες, που συγκεντρώσαμε από το διαδίκτυο, αποτυπώνονται πασχαλινές εικόνες από την Κρήτη και άλλες περιοχές της Ελλάδας οι οποίες μπορεί να είναι ασπρόμαυρες και κιτρινισμένες από τον καιρό αλλά πίσω τους κρύβουν όλη τη λαμπρότητα της μεγάλης γιορτής και τις... μυρωδιές της.
|
Μεγάλη Εβδομάδα στην Κρήτη, 1964, (φώτο Κων/νος Μάνος) |
|
Πάσχα στην Αργολίδα |
|
Πάσχα στην Αμφίκλεια |
|
Πάσχα στην Παλαιόχωρα Χανίων |
|
Πασχαλινές λιχουδιές στην Πάρο 1965, Μουσείο Μπενάκη |
|
Προετοιμασία για το Πάσχα στην Αθήνα του 1918 |