Σίγουρα ένα από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά φαράγγια της Κρήτης είναι το Κουρταλιώτικο, στα νότια του Ρεθύμνου.
Το επιβλητικό του ανάγλυφο, σε συνδυασμό με τον Κουρταλιώτη ποταμό, που το διασχίζει, αλλά και την πλούσια βλάστηση στις όχθες του καθιστούν την πεζοπορία του ανεπανάληπτη εμπειρία.
Ακόμα κι αν δεν γνωρίζει κανείς από πού πήρε το όνομα του λίγα λεπτά μέσα σε αυτό αρκούν για να καταλάβει πως μετατρέπεται ο ήχος του ανέμου, περνώντας μέσα από το φαράγγι, σε διαπεραστικά κούρταλα, δηλαδή χειροκροτήματα στην τοπική διάλεκτο.
Η διάσχιση του φαραγγιού γίνεται είτε μέσα από το ποτάμι είτε περπατώντας στις όχθες του. Πρόκειται για μια διαδρομή περίπου 3 χιλιομέτρων, με ένα σχετικά μέτριο βαθμό δυσκολίας, (οι πέτρες γλιστρούν σε κάποια σημεία, ενώ το νερό επιβάλλει σε άλλα σημεία κανονική βουτιά). Στο τέλος του όμως αποζημιώνει διπλά τον επισκέπτη καθώς κατάληξη του είναι η μοναδικής ομορφιάς παραλία του Πρέβελη.
Στο ξεκίνημα της διαδρομής μπορεί να δει κανείς την εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Κουρταλιώτη, με την παράδοση να θέλει ο Άγιος, στον οποίο είναι αφιερωμένη, να έχει αγγίξει το βράχο από όπου ανάβλυσε νερό σχηματίζοντας πέντε πηγές.
Πολλές μικρές σπηλιές υπάρχουν στα βράχια κατά μήκος της διαδρομής , ενώ μικροί και μεγαλύτεροι καταρράκτες ενισχύουν την ιδιαίτερη αισθητική του τοπίου, με τα δέντρα σχεδόν να κολυμπούν μέσα στο ποτάμι, απ όπου δεν λείπουν τα καβούρια.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η πλούσια βιοποικιλότητα που χαρακτηρίζει αυτό τη γωνιά της Κρήτης την τοποθέτησε στις Περιοχές Κοινοτικού Ενδιαφέροντος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000 χαρακτηρίζοντας τμήμα της ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας.
Εξάλλου στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE NATURE 1998 «Διατήρηση Προστασία του Γυπαετού στην Ελλάδα» κομμάτι της ανακηρύχθηκε καταφύγιο άγριας ζωής.
Κάπου στο μέσο του φαραγγιού, βγαίνοντας από τον Κουρταλιώτη ποταμό, μπορεί κανείς να θαυμάσει τα δύο κύρια κτιριακά συγκροτήματα της μονής Πρέβελη, δηλαδή τη μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (Κάτω Μονή) και την μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (Πίσω Μονή).
Η Κάτω Μονή δεσπόζει σε κοντινή απόσταση από το ποτάμι και την εκπληκτική καμαρωτή πετρόχτιστη γέφυρα.
Το γεφύρι χτίστηκε, κατά το παρελθόν, με δαπάνη του μοναστηριού ώστε να μπορούν οι κάτοικοι της περιοχής να διασχίζουν τους χειμερινούς μήνες το ποτάμι με ασφάλεια.
Λέγεται πως η θέση και ο πλούτος της, μια και είναι χτισμένη σε μια ιδιαίτερα εύφορη περιοχή, ήταν αιτία για την κατ' επανάληψη λεηλασία της. Κλειστή για πολλά χρόνια στο κοινό άνοιξε ξανά τις πύλες της το 2013. Θεωρείται πως ιδρύθηκε μεταξύ του 10ου και 11ου αιώνα.
Η Πίσω Μονή βλέπει προς το Λιβυκό πέλαγος προσφέροντας μια εκπληκτική θέα στους προσκυνητές. Ιδρύθηκε το 16ο ή το 17ο αιώνα και πήρε το όνομα της , με βάση μια από τις εκδοχές που υπάρχουν, από φεουδάρχη με το όνομα Πρέβελη. Στο χώρο αυτό υπάρχουν εικόνες του 17ου-19ου αιώνα και πολύτιμα κειμήλια του 18ου και 19ου αιώνα.
Συνεχίζοντας τη διαδρομή μέσα ή έξω από το ποτάμι καταλήγουμε στην κατάφυτη από φοίνικες παραλία του Πρέβελη με τα δροσερά νερά της.
Προστατευόμενη περιοχή, που όμως τα τελευταία χρόνια έχει γίνει και αυτή αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης από τις τοπικές αρχές, με τη λειτουργία αναψυκτηρίου που έχει απλώσει δεκάδες πλαστικές καρέκλες και καθίσματα αριστερά της παραλίας κάτω από τα δέντρα.
Πλέον οι επισκέπτες της παραλίας που φθάνουν στο σημείο οδικώς πληρώνουν και για τη στάθμευση τους.
(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε ιστότοπο, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)