Δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ το πρόβλημα που ανέκυψε φέτος με την εκτεταμένη δακοπροσβολή στις ελιές της Κρήτης που φαίνεται να τινάζει στον αέρα τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα την παραγωγή ελαιολάδου της χρονιάς.
Όπως μας ανέφερε ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Νίκος Δασκαλάκης, ο κανονισμός του Οργανισμού δεν προβλέπει αποζημιώσεις για τέτοια ζητήματα.
Το μόνο που κατά την εκτίμηση του μπορεί να γίνει είναι να περιμένουμε το τέλος της συγκομιδής για να δούμε την ακριβή έκταση του προβλήματος και στη συνέχεια με συγκεκριμένα στοιχεία να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις μέσω προγράμματος όπως κάναμε με τα παλιά ΠΣΕΑ.
Κάτι τέτοιο προϋποθέτει βέβαια επιστημονική και πλήρη τεκμηρίωση γύρω από τις συνθήκες που οδήγησαν φέτος σε όξυνση της δακοπροσβολής και απόδειξη οτι έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να καταπολεμηθεί το καταστροφικό έντομο, χωρίς να πιάσουν τόπο.
Ο κ Δασκαλάκης υπογράμμισε πως ως τα μέσα του Σεπτέμβρη τα πράγματα εξελίσσονταν ικανοποιητικά και δεν είχε διαπιστωθεί σημαντική προσβολή. Μετά όμως οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν την αναπαραγωγή του δάκου και την προσβολή του στις ελιές, μια διαδικασία που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, αφού επικρατεί ακόμα ζέστη.
Νέες γενιές δάκου έχουμε και το Νοέμβριο, πράγμα που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα αφού ξεκίνησε η ελαιοσυλλογή.
Κάναμε ότι μπορούσαμε δηλώνει από την πλευρά του ο προϊστάμενος της αρμόδιας Διεύθυνσης της Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φωτάκης.
Όπως μας εξήγησε ο ίδιος, είχαν μεριμνήσει και έκαναν συμπληρωματικό διαγωνισμό όταν είδαν πως το πρόβλημα δεν επιλύεται κι έτσι έγιναν πρόσθετοι ψεκασμοί, που όμως δεν περιόρισαν το δάκο.
Η κατάσταση από κάποιο σημείο κι έπειτα, κυρίως μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου και μέχρι σήμερα, σημειώνει ο κ Φωτάκης, έγινε ανεξέλεγκτη.
Και ο κ Φωτάκης επισημαίνει πως τα πράγματα οδηγούνται σε τεκμηρίωση του προβλήματος για διεκδίκηση αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ αφού άλλος τρόπος κάλυψης των παραγωγών για τη ζημιά που έπαθαν δεν υπάρχει