Διαρκώς μειούμενες παρά την αναγνώριση των Κρητικών κρασιών βαίνουν οι εκτάσεις με οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνται στην Κρήτη.
Τα νούμερα που συγκέντρωσε η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), μετά από επεξεργασία των στοιχείων που διατηρεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από την απογραφή των εκτάσεων το διάστημα 2017-2018 μαρτυρούν πως οι εκτάσεις με τις οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών στην Κρήτη ανέρχονται σε 68.736 στρέμματα.
Η περιφέρεια της Κρήτης διαθέτει την πέμπτη σε έκταση (26.041 στρέμματα) ποικιλία σε επίπεδο χώρας, που είναι το λιάτικο, και μάλιστα είναι η μόνη περιφέρεια με αυτή την καλλιέργεια αμπελιού. Στις υπόλοιπες ποικιλίες τα νούμερα είναι πολύ μικρότερα,
Συνολικά, βλέπουμε οι καθαρά ξενικές ποικιλίες στο νησί μας να καταλαμβάνουν 3.423 στρέμματα. Η άλλοτε ζωντανή ποικιλία ροζακί να έχει περιοριστεί σε μόλις 1.867 στρέμματα και η οινοποιήσιμη σουλτανίνα σε 326 στρέμματα.
Το ρωμέικο, που καλλιεργείται κυρίως στη δυτική Κρήτη, καλύπτει μια αρκετά μεγάλη έκταση 10.870 στρεμμάτων. Οι παραδοσιακές παλιές ποικιλίες της Κρήτης που έχουν αναβιώσει τα τελευταία χρόνια όπως το θραψαθήρι, το πλυτό, το αθήρι κ.α. εξακολουθούν να καλύπτουν μικρές εκτάσεις. Από τις κλασικές ποικιλίες πέρα από το λιάτικο σε καλύτερη μοίρα βρίσκονται το κοτσιφάλι, και η βηλάνα.
Είναι γεγονός, κι αυτό το αναγνωρίζουν τόσο οι οινοποιοί όσο και οι παλιοί αγρότες που έζησαν τη χρυσή εποχή του αμπελιού στην Κρήτη, ότι χρόνο με το χρόνο τα οινάμπελα περιορίζονται στο νησί μας, παρότι ως περιφέρεια η Κρήτη παρουσιάζει μια καλή εικόνα ως προς την ποιότητα και τη φήμη που διαθέτει το κρασί της.
Η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού, τα υψηλά καλλιεργητικά κόστη και οι χαμηλές τιμές πώλησης των σταφυλιών ευθύνονται γι αυτή τη φθίνουσα πορεία, που ουδείς ξέρει που θα σταματήσει.
Πιο αναλυτικά η εικόνα των καλλιεργειών οιναμπέλων στην Κρήτη, με βάση τα στοιχεία της ΚΕΟΣΟΕ, έχει ως εξής:
Λιάτικο 26.041 στρέμματα
Ασύρτικο 587 στρέμματα
Cabernet Sauvignon 810 στρέμματα
Merlot 316 στρέμματα
Syrah 1992 στρέμματα
Ρωμέικο 10.870 στρέμματα
Φωκιανό 125 στρέμματα
Μανδηλάρια 2.576 στρέμματα
Sauvignon Blanc 305 στρέμματα
Chardonnay 441 στρέμματα
Βηλάνα 5.689 στρέμματα
Αθήρι 60 στρέμματα
Ροζακί 1.867 στρέμματα.
Σουλτανίνα 326 στρέμματα
Βιδιανό 1368 στρέμματα
Θραψαθήρι 979 στρέμματα
Μοσχάτο Σπίνας 689 στρέμματα
Μαλβαζία αρωματική 510 στρέμματα
Πλυτό 111 στρέμματα
Δαφνιά 107 στρέμματα.
Οι πρώτες ποικιλίες στη χώρα
Σ’ επίπεδο χώρας φαίνεται να παραμένει μικρό το ποσοστό των αμπελώνων με ξενικές ποικιλίες, καθώς ανέρχονται σε 69.055 στρέμματα επί συνόλου 628.045 στρεμμάτων (ποσοστό 11%).
Οι ελληνικές ποικιλίες ανέρχονται σε 558.990 στρέμματα (ποσοστό 89%). Το Σαββατιανό καλύπτει τη μεγαλύτερη έκταση στη χώρα με 101.344 στρέμματα (ποσοστό 16,14%) και ακολουθούν ο Ροδίτης με 80.730 στρέμματα (ποσοστό 12,85%) και Αγιωργίτικο με 31.741 στρέμματα (ποσοστό 5,05%). Τέταρτη, είναι το λιάτικο με 26.041 στρέμματα (ποσοστό 4,15%) τα οποία στο σύνολο τους εντοπίζονται στην Κρήτη. Στην πέμπτη θέση βρίσκεται το Ασύρτικο με 19.845 στρέμματα στην Ελλάδα (ποσοστό 3,16%) εκ των οποίων μόλις 587 στρέμματα στην Κρήτη.
Ελένη Βασιλάκη