Ανατολικά του οικισμού του Αλαγνίου, στη θέση που οι ντόπιοι ονομάζουν Ρούμα, είναι χτισμένος ο βυζαντινός ναός της Ζωοδόχου Πηγής.
Της ΕλένηςΒασιλάκη
Πρόκειται για έναν όμορφο πετρόκτιστο μονόχωρο ναό, στο δυτικό θύρωμα του οποίου δεσπόζει εγχάρακτη επιγραφή ενώ λίγο πιο πάνω απ αυτήν βλέπουμε τις θέσεις με τα χαρακτηριστικά πινάκια των ναών της περιόδου. Απ' αυτά διατηρούνται δύο κι από το τρίτο ένα μικρό τμήμα ενώ τα άλλα δύο έχουν καταστραφεί. Ο ναός διαθέτει και δεύτερη είσοδο στα νότια με θέα προς το ερημωμένο χωριό Ρούμα.
Ένα λιτό ξύλινο τέμπλο χωρίς διάκοσμο και οι απλές σύγχρονες εικόνες που φέρει γεμίζουν το σχεδόν άδειο εσωτερικό του που αποκτά ζωή κάθε χρόνο κατά τη γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής, οπότε συγκεντρώνονται πιστοί από το Αλάγνι, τον κοντινό Πατσίδερο κι άλλες περιοχές για να τιμήσουν την Παναγία.
Ακριβείς εκτιμήσεις για το πότε κτίστηκε ο ναός δεν υπάρχουν. Κάτοικοι του Αλαγνίου διηγούνται ιστορίες από την περίοδο που έγιναν αναστηλωτικές εργασίες στο κτίσμα του και βρέθηκαν διάφορα παλιά ιερά σκεύη στο εσωτερικό του. Σε κοντινή απόσταση, κατά τη διάνοιξη του δρόμου, εντοπίστηκε και αρχαίο αγγείο, η τύχη του οποίου, αφότου παραδόθηκε στις Αρχές, αγνοείται.
Ο ναός δεν φέρει τοιχογραφικό διάκοσμο όμως το σημείο που βρίσκεται του προσδίδει από μόνο του επιβλητικό χαρακτήρα (σε ύψωμα, δίπλα στον εγκαταλελειμμένο οικισμό με θέα τα λασιθιώτικα βουνά).
Μάλιστα αν προσθέσουμε και τις διηγήσεις παλιών κατοίκων του Αλαγνίου που λένε πως στο σημείο εκείνο, και σε μια μεγάλη έκταση τριγύρω, υπήρχε ένα μεγάλο δάσος από δρύες, που καταστράφηκε από τους Γερμανούς για να γίνουν τα δέντρα του καυσόξυλα, τότε γίνεται κατανοητό το πόσο όμορφο ήταν το τοπίο που επελέγη για την ανέγερση του συγκεκριμένου ναού.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)