Το φαγητό της
Μεγάλης Πέμπτης είναι παραδοσιακά στην Κρήτη, κι άλλες περιοχές της Ελλάδας με
αμπελοκαλλιέργεια, τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα.
Δεν υπάρχει
κάτι περίεργο ή ξεχωριστό πίσω από αυτή τη συνήθεια πλην του γεγονότος πως αυτή
την εποχή τα αμπέλια έχουν αρχίσει να βγάζουν τα πρώτα φύλλα τους κι έτσι ως
πρωτοφανίστικα, όπως λέμε, είναι ότι καλύτερο για να μαγειρέψουμε αυτή την ημέρα
που επιτρέπεται, από την νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας, η κατανάλωση λαδιού.
Εννοείται
πως φτιάχνουμε ντολμαδάκια ορφανά ή γιαλαντζί, χωρίς κιμά δηλαδή, αλλά με πολλά μυρωδικά όπως άνηθο, μαϊντανό, φρέσκο και μυρωδάτο δυόσμο και προαιρετικά
τριμμένη αγκινάρα, που επίσης αυτή την εποχή ξεκινά η παραγωγή της, πατάτα κι
ότι άλλο υλικό της φύσης τραβάει η όρεξη μας και η συνταγή που ακολουθούμε.