Η Παναγία η Αλμυρή-Ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Μεσαράς - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Η Παναγία η Αλμυρή-Ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Μεσαράς



Ο ναός της Παναγίας Αλμυρής ανήκει στην ενορία της Μεγάλης Βρύσης και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Μεσαράς, τόσο λόγω της ιστορίας του όσο και λόγω των θαυμάτων που συνοδεύουν την παρουσία του στην περιοχή, με έμφαση στις γυναίκες που δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν και το πετύχαιναν κάνοντας τάμα στην Αλμυρή.

Μάλιστα υπάρχουν διηγήσεις για γυναίκες που πήραν από το ναό το φυτίλι που έκαιγε στο καντήλι της Παναγίας και το κατάπιαν και με αυτό τον τρόπο κατάφεραν να συλλάβουν παιδί, το οποίο μετά βάπτισαν στην Αλμυρή.

Η Παναγία η Αλμυρή βρίσκεται ανατολικά του ομώνυμου φαραγιού και πολύ κοντά με τον οικισμό του Βουρβουλίτη.Η ονομασία της λέγεται πως έχει σχέση με το πηγάδι που υπάρχει εκεί του οποίου το νερό, όταν υπάρχει, είναι υφάλμυρο.

Η εκκλησία είναι δίκλιτη με το ένα κλίτος της να γιορτάζει της Αναλήψεως και το δεύτερο κατά το Γενέσιο της Θεοτόκου. Κάθε χρόνο στη γιορτή της πλήθος κόσμου από κάθε γωνιά της Μεσαράς, και όχι μόνο, καταφθάνει στην περιοχή για να εκπληρώσει τάμα ή απλά να ανάψει ένα κεράκι στη χάρη της Παναγίας προσκυνώντας την εικόνα της.

Η ίδρυση του ναού

Σύμφωνα με την παράδοση ο ναός ιδρύθηκε τα πρώτα χριστιανικά χρόνια από τον Απόστολο Παύλο, ο οποίος μετέβη εκεί και κήρυξε το χριστιανισμό.

Ο ειδωλολάτρης άρχοντας της Φαιστού όμως θύμωσε με την παρουσία του και έστειλε το γιό του να τον προκαλέσει αν πράγματι είναι αληθινός ο λόγος του Χριστού που δίδασκε να χτυπήσει τη γη με το ραβδί του και να βγει αλμυρό νερό.

 Πράγματι ο Απόστολος Παύλος το έκανε και το νερό που βγήκε από τη γη ήταν αλμυρό. Ο γιός του άρχοντα είδε το θαύμα, πίστεψε στο χριστιανισμό και μάλιστα, λέει η παράδοση, ασκήτεψε κιόλας σε παρακείμενο σπήλαιο.

Γύρω από το σημείο όπου έτρεξε το αλμυρό νερό κτίστηκε ο ναός κι εκεί σήμερα υπάρχει ένα πηγάδι με βάθος μικρότερο των δύο μέτρων.

Κατά την πρώτη περίοδο κτίσης της η εκκλησία ήταν ξυλόστεγη βασιλική, όμως υπέστη καταστροφές και η στέγη αντικαταστάθηκε από θόλο ενώ κατά την Ενετοκρατία τοιχογραφήθηκε, σπαράγματα των οποίων τοιχογραφιών σώζονται ως τις μέρες μας.

(Το φωτογραφικό υλικό μας διέθεσε ο π. Φανούριος Τσαφαντάκης)

Το πηγάδι με το αλμυρό νερό



Σελίδες