Ακόμα κι αν δεν υπήρχαν αναφορές σε απογραφές του 16ου αιώνα για το χωριό Πανόραμα, που παλιότερα ονομαζόταν Γουρνιά, η παρουσία της εκκλησίας του Αγίου
Φανουρίου στον οικισμό θα μαρτυρούσε το βενετσιάνικο παρελθόν του.
Πρόκειται για ένα μικρό μονόχωρο και καμαροσκεπή ναό που
είχε υποστεί σημαντικές ζημιές σε ένα μεγάλο τμήμα του, κατά την Τουρκοκρατία, και αναστυλώθηκε
μεταγενέστερα διατηρώντας όμως ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του. Κι αυτό δεν
είναι άλλο από το οικόσημο στο θύρωμα του.
Η φωτογραφία του G. Gerolla με ένα νεαρό Κρητικό να ποζάρει στην σχεδόν κατεστραμμένη είσοδο του ναού |
Θεωρείται πως το οικόσημο ανήκει είτε στην οικογένεια «Basadona» ή στην βενετοκρητική γενιά των «Abramo». Ωστόσο μάλλον θα πρέπει να αναζητήσουμε την προέλευση του στους «Basadona» από τους οποίους ο Luca Basadona, υπήρξε γενικός καπιτάνος στο Χάνδακα.
Ανάλογο οικόσημο της οικογένειας αυτής είχε τοποθετηθεί στα τείχη του Ηρακλείου, με την ευκαιρία οχυρωματικών εργασιών του έτους 1575. Προφανώς σε μέλη της οικογένειας Basadona είχαν δοθεί εκτάσεις ως φέουδα, κι ανάμεσα τους ήταν και το Πανόραμα.
Κατά το πέρασμα του Ιταλού αρχαιολόγου Giuseppe Gerola από το Πανόραμα, στις αρχές του 20ου αιώνα, αποτυπώθηκε φωτογραφικά σε κακή κατάσταση τότε ο ναός με το θύρωμα του και το οικόσημο στην ίδια θέση.Βέβαια ο Gerola τον είχε καταγράψει ως Άγιο Γεώργιο κι όχι ως Άγιο Φανούριο.
Ωστόσο ναός του Αγίου Γεωργίου υπάρχει στο Πανόραμα αλλά βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο του οικισμού. Μάλιστα μαρτυρίες αναφέρουν πως εκεί που είναι κτισμένος ο Άγιος Γεώργιος προϋπήρχε ναός που, λόγω μικρού μεγέθους, γκρεμίστηκε, και ανεγέρθηκε στη συνέχεια η εκκλησία που βλέπουμε σήμερα.