Στη Le Monde η σημαντική ανασκαφή στον Αναύλοχο Λασιθίου με τον μοναδικό στο είδος του τύμβο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Στη Le Monde η σημαντική ανασκαφή στον Αναύλοχο Λασιθίου με τον μοναδικό στο είδος του τύμβο

 


Αφιέρωμα στη σημαντική ανασκαφή, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη στον Αναύλοχο Λασιθίου, πάνω από το Βραχάσι, κάνει σε δημοσίευμα της η Γαλλική εφημερίδα Le Monde.


Αναφέρεται στους Γάλλους αρχαιολόγους που ανασυνθέτουν σταδιακά την ιστορία των λεγόμενων σκοτεινών χρόνων, δηλαδή την περίοδο  μετά την παρακμή του Μυκηναϊκού  πολιτισμού και την εποχή του Χαλκού.


Στο δημοσίευμα γίνεται ειδική αναφορά στο μνημειακό τύμβο διαμέτρου 15 μέτρων που αποκαλύφθηκε στον Αναύλοχο, ο οποίος αποτελεί μοναδικό εύρημα στο είδος του, μέχρι σήμερα στην Κρήτη.


Παρότι η ομάδα που ασχολήθηκε φέτος με την ανασκαφή, με επικεφαλής την Florence Gaignerot-Driessen, περιορίστηκε αριθμητικά λόγω κορωνοιού, τα αποτελέσματα της εργασίας που έκανε έγιναν σημαντικά, ρίχνοντας φως στην περίοδο από το 1200-650 π. Χ.


Η εφημερίδα μάλιστα κάνει και μια ανασκόπηση στην κατάρρευση του μινωικού πολιτισμού περί το 1450, για λόγους που ακόμα παραμένουν άγνωστοι, με καταστροφή από φωτιά σχεδόν όλων των παλατιών.


Ο τύμβος στον Αναύλοχο


Να θυμίσουμε πως στο το πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος συστηματικής ανασκαφής στον Αναύλοχο ανακαλύφθηκε τον Αύγουστο του 2018 τύμβος της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου.


Εντός του κύκλου από ασβεστόλιθους, διαμέτρου 15 μέτρων ανασκάφηκαν τρεις κυκλικοί λάκκοι, που περιείχαν τα κατάλοιπα ταφών και ταφικών πυρών.


Στο ανατολικό τμήμα του τύμβου, σε ένα τέταρτο λάκκο βρέθηκαν 15 αγγεία  και πέντε αιχμές δοράτων. Κάτω από πλάκα ψαμμολίθου, στο κέντρο του κυκλικού τύμβου εντοπίστηκε ορθογώνιος λάκκος, μισός κτισμένος και μισός λαξευμένος στο βράχο. Η θέση του αλλά και το παχύ στρώμα άνθρακα στο εσωτερικό του, μαζί με ίχνη καύσης στις επιφάνειες των πλευρικών του τοιχωμάτων, τα ανθρώπινα κατάλοιπα και τα τεχνουργήματα που ανακτήθηκαν από εκεί, υποδεικνύουν ότι πρόκειται για τη θέση της καύσης και της ταφής του πρώτου νεκρού του τύμβου.


Η προκαταρκτικἠ εξέταση της κεραμικής που περισυλλέχθηκε, δείχνει πως αυτό το επιβλητικό ταφικό μνημείο βρισκόταν σε χρήση κατά τον 8ο και 7ο αι. π.Χ.


Ο τύμβος βρίσκεται στο κατώτερο σημείο μιας πλαγιάς όπου εντοπίστηκαν τρεις ακόμα τύμβοι, σε κακή όμως κατάσταση λόγω της διάβρωσης και της αρχαιοκαπηλίας.


Μπορείτε να δείτε εδώ παλιότερο δημοσίευμα του e-storieskritis για τον Αναύλοχο μετά από επίσκεψη στο σημείο της ανασκαφής





Σελίδες