Ανηφορίζοντας το δρόμο για την ακρόπολη της αρχαίας Πολυρρήνιας, στην Κίσσαμο Χανίων, συναντάμε το ναό των Αγίων Ενενήντα Eννέα Θεοφόρων Πατέρων των εν Κρήτη Λαμψάντων.
Η εικόνα του είναι εντυπωσιακή καθώς ξεχωρίζει ανάμεσα στα ερείπια από τα κυκλώπεια τείχη, που υπάρχουν πίσω του, αλλά και του αρχαίου βωμού ή ελληνιστικού ναού που βλέπουμε μπροστά του. Ακόμα πιο εντυπωσιακή ωστόσο είναι η χρήση για το κτίσιμο του υλικού από τον αρχαίο ναό, που προϋπήρχε στο σημείο.
Επάνω σε αρκετές από τις αρχαίες πέτρες που χρησιμοποιήθηκαν βλέπουμε επιγραφές, που χρονολογούνται από τον 3ο αιώνα μέχρι και τον 1ο αιώνα π. Χ.
Ο ναός των Αγίων Ενενήντα Εννέα Θεοφόρων Πατέρων κτίστηκε το 1894 από τον Αντώνη Κλαουράκη από τα Τοπόλια Κισσάμου, όπως μαρτυρά και η επιγραφή στην είσοδο του: «ΑΓΙΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΕΤΟΣ 1894 ΩΣ ΦΟΒΕΡΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ ΟΥΤΟΣ! ΟΥΚ ΕΣΤΙ ΤΟΥΤΟ ΑΛΛ’ Η ΟΙΚΟΣ ΘΕΟΥ ΩΚΟΔΟΜΗΘΙ ΔΑΠΑΝΙ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΕΠΑΝΩ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝ Ν. Α ΚΛΑΟΥΡΑΚΗΣ».
Τα εγκαίνια του έγιναν από τον μακαριστό Επίσκοπο Κισάμου και Σελίνου, Ευδόκιμο.Μάλιστα στο εσωτερικό του φυλάσσονται και τεμάχια από τα Ιερά Λείψανα των Αγ. Πατέρων, τα οποία είχε φέρει ο ιερομόναχος Γαβριήλ, παλαιότερος εφημέριος της Ενορίας.
Το κτίσμα του είναι λιτό αλλά πολύ ευρύχωρο αποπνέοντας μια μεγαλοπρέπεια. Στο εσωτερικό του δεσπόζει το λευκό ξυλόγλυπτο τέμπλο με τις επίχρυσες λεπτομέρειες, ενώ εντυπωσιακή είναι η είσοδος του με το λιθανάγλυφο αέτωμα και την επιγραφή κτίσης.
Ο Ναός γιορτάζει στις 7 Οκτωβρίου και τιμάται ιδιαιτέρως από τους κατοίκους της Πολυρρήνιας.Πίσω από το κτίσμα του λειτουργεί ακόμα και σήμερα το κοιμητήριο του οικισμού.
Η ανασκαφή
Στην θέση όπου
σήμερα βλέπουμε το νεοκλασικό κτίσμα του χριστιανικού ναού, αμέσως μετά την
ανέγερση του, ο αρχαιολόγος F. Halbert επιχείρησε μια πρώτη ανασκαφή.
Στη συνέχεια ο Βασίλης Θεοφανίδης, το 1938,
από τη θέση του υπεύθυνου της Εφορίας Αρχαιοτήτων Δυτικής Κρήτης, με την
παρότρυνση του φιλολογικού συλλόγου και των τότε κοινοτήτων Άνω και Κάτω
Παλαιοκάστρου (αυτή ήταν η προηγούμενη ονομασία της Πολυρρήνιας), προχώρησε σε
περαιτέρω ανασκαφή που έφερε στο φως αρχαιολογικά κατάλοιπα ενός μνημειώδους
βωμού ή ελληνιστικού ναού του 4ου αιώνα π. Χ, πιθανότατα αφιερωμένου
στη θεά Αρτέμιδα.
Ελένη Βασιλάκη
(Αντλήθηκαν πληροφορίες από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου)
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Τα αρχαία τείχη πίσω από το νάο |
Επιγραφές πάνω σε λαξευμένες πέτρες που πάρθηκαν από τον αρχαίο ναό για να κτιστεί ο χριστιανικός |