Η Κουτού είναι ένα ερειπωμένο, εδώ και δεκαετίες, χωριό της πρώην επαρχίας Μονοφατσίου.
Ωστόσο τα μισογκρεμισμένα σπίτια, πάνω στο ύψωμα με την ωραία θέα προς τις καλλιέργειες και τα βοσκοτόπια της περιοχής, δε νιώθουν μοναξιά.
Δεκάδες είδη φυτών (παπαρούνες, ορχιδέες, βρώσιμα χόρτα) ξεπηδούν μέσα από τα ασκεπή δωμάτια τους ενώ κάποια άλλα τολμούν να φυτρώσουν ανάμεσα στις πέτρες τους.
Το πιο δυναμικό φυτό αυτής της τελευταίας κατηγορίας που εντοπίσαμε ήταν ένα πανέμορφο Petrosedum sediforme ή Sedum sediforme. Σκαρφαλωμένο πάνω σε ένα "λαβωμένο" τοίχο υψώνει το ανάστημα του και διεκδικεί το χώρο του.
Με ελάχιστο έως καθόλου χώμα, χωρίς νερό, χωρίς περιποίηση, παρά μόνο αυτή που η φύση του προσφέρει, έχει θεριέψει και αποκτήσει μια εντυπωσιακή εικόνα όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες μας.
Το Petrosedum sediforme όπως και όλα τα υπόλοιπα Sedum είναι πόες με σαρκώδη φύλλα και η λαϊκή ονομασία τους είναι αμάραντα.
Κι είναι πράγματι αμάραντα αφού με βάση μελέτες που έγιναν μπορούν να επιζήσουν χωρίς νερό για μήνες. Έχουν την ικανότητα να αποθηκεύουν νερό, όταν υπάρχει, και να το χρησιμοποιούν σε περιόδους ανομβρίας.
To Petrosedum sediforme είναι ένα είδος με μεγάλη εξάπλωση στην Ελλάδα και αγαπά να φυτρώνει σε ασβεστολιθικούς βράχους και πετρώδεις περιοχές. Είναι ένα φυτό που συναντάμε ακόμα και στον ιερό βράχο της Ακρόπολης ενώ ανήκει στην κατηγορία των φυτών που αναπαράγεται πολύ εύκολα με μοσχεύματα γι' αυτό και πολλοί επιλέγουν μ' αυτό να στολίζουν τις αυλές τους.