Οι τρυφεροί βλαστοί αμπελιού μπορούν να γίνουν ένα γευστικό
τουρσί συνοδεύοντας κρασομεζέδες ή την τσικουδιά σας.
Η παρασκευή τους είναι πολύ απλή αρκεί να βρείτε
αμπελοβλάσταρα τρυφερά από αμπέλι που δεν έχει ψεκαστεί.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι:
Μισό κιλό βλαστάρια αμπελιού
Περίπου μία κούπα νερό
Μια κουταλιά αλάτι
Μια κουταλιά ξύδι
2-3 σελίδες σκόρδο
Κάτι λιγότερο από μισή κούπα λάδι.
Αν θέλετε μπορείτε, πριν κλείσετε το βάζο, να ρίξετε ολόκληρους κόκκους πιπεριού ή να αντικαταστήσετε το σκόρδο με άλλα μυρωδικά της επιλογής σας.
Αρχικά πρέπει να βράσετε για περίπου 10 λεπτά τους βλαστούς
ώστε να μαλακώσουν. Μετά, αφού τους αφήσετε να σουρώσουν λίγο και να κρυώσουν,
τους βάζετε σε στρώματα σ' ένα μικρό βάζο, προσθέτοντας ανά στρώμα κι από μια
σκελίδα σκόρδο.
Στη συνέχεια τοποθετείτε στο βάζο το νερό, στο οποίο έχετε διαλύσει το αλάτι
και προσθέσει το ξύδι, και έτσι το γεμίζετε
αφήνοντας περίπου ένα δάκτυλο για να συμπληρώσετε με το λάδι έτσι ώστε να συντηρηθεί καλύτερα το
τουρσί.
Κλείνετε το βάζο και το αφήνετε περίπου 20 μέρες έως ένα
μήνα πριν το ανοίξετε για να καταναλώσετε το περιεχόμενο του.