Τα παραμελημένα μούρα είναι στην πραγματικότητα μια σούπερ τροφή, τόσο ωφέλιμη για την υγεία μας που αν γνωρίζαμε σε πόσα πράγματα μας βοηθάνε δεν θα αφήναμε καμμιά μουριά να ρίχνει τον καρπό της στο έδαφος και να σαπίζει.
Τα μούρα ως γνωστόν προέρχονται από το δέντρο του μεταξοσκώληκα
το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Μορεωδών (Moraceae) και μετρά πάνω από 300
ποικιλίες παγκοσμίως.
Μπορεί να είναι μαύρα, λευκά, κόκκινα ή μωβ, όλα τους όμως περιέχουν
στοιχεία χρήσιμα για τον οργανισμό μας.
Τα μαύρα μούρα, με καταγωγή από την Κασπία θάλασσα, ήρθαν στην
Ελλάδα πριν από αιώνες και είναι γνωστά από τον Θεόφραστο ως συκάμινα και από
τον Διοσκουρίδη ως μορέα.Τα κόκκινα
είναι γηγενή των ΗΠΑ και τα λευκά κατάγονται
από την Κίνα. Στην Ελλάδα η λευκή μουριά έφτασε κατά τη διάρκεια του Βυζαντίου
μαζί με τα αυγά του μεταξοσκώληκα.
Τα μούρα είναι ένα τόσο νόστιμα που μπορούν να φαγωθούν ωμά,
να γίνουν μαρμελάδα, ζελέ, τάρτα, τσάι ακόμα και κρασί ενώ εδώ θα βρείτε μια
σούπερ συνταγή για να φτιάξετε με αυτά μουσταλευριά που θα σας κάνει να γλείφετε τα δάκτυλα σας.
Διατροφική αξία
Τα μούρα προσφέρουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία του οργανισμού όπως ο σίδηρος, η ριβοφλαβίνη, οι βιταμίνες C και Κ, το κάλιο, ο φώσφορος, το μαγγάνιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο.Περιέχουν επίσης μια σημαντική ποσότητα φυτικών ινών
Τα φρέσκα μούρα περιέχουν 88% νερό και μόνο 60 θερμίδες ανά φλιτζάνι, πράγμα που τα κάνει τέλειο σνάκ για την απώλεια βάρους.
Οφέλη για την υγεία
- Βοηθούν στην πέψη
- Αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος
- Ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση
- Αποτρέπουν τον καρκίνο
- Βελτιώνουν την όραση
- Διαθέτουν αντιφλεγμονώδη δράση
- Ενισχύουν το ανοσοποιητικό
- Ενισχύουν την υγεία των οστών
- Μειώνουν την κακή χοληστερόλη
- Αποτρέπουν την πρόωρη γήρανση