Το κυπαρισσάκι ή Micromeria juliana ή Satureia juliana όπως είναι η λατινική του ονομασία είναι ένα βότανο με πολλές και χρήσιμες ιδιότητες.
Ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών κι είναι ένα φυτό
έντονα αρωματικό, φαρμακευτικό και μελισσoκομικό.
Το βρήκαμε πρώτη φορά στο Καβούσι, αν και υπάρχει σε αρκετά
σημεία της Κρήτης. Ωστόσο εκεί ο Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης το συλλέγει από τη
φύση και το διαθέτει μαζί με άλλα μυρωδάτα βότανα του τόπου του, οπότε το
πήραμε και το δοκιμάσαμε ως τσάι.
Έχουν να λένε όσοι το χρησιμοποιούν πως είναι πολύ
αποτελεσματικό για τις πέτρες στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη.
Το υπέργειο τμήμα του έχει διαπιστωμένα διουρητικές,
λιθοδιαλυτικές και αντιυπερχλωρυδριακές ιδιότητες.
Το τσάι από κυπαρισσάκι χρησιμοποιείται επίσης κατά της
ξινίλας του στομάχου, των πεπτικών ελκών, των εντερικών σκουληκιών, για το
κρυολόγημα και τη ναυτία.
Είναι βότανο που αυξάνει την εφίδρωση και λέγεται πως όταν
υπάρχει καύσωνας βοηθά τον οργανισμό να διατηρεί μια καλή θερμοκρασία.
Ακόμα κάνοντας γαργάρες με αφέψημα του επουλώνονται πληγές
στο στόμα και το λάρυγγα.
Το κυπαρισσάκι χρησιμοποιείται και ως καρύκευμα, όπως χρησιμοποιούμε
ρίγανη και θρούμπι.
Βέβαια καλό θα ήταν για όποιον θελήσει να το χρησιμοποιήσει
για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του να ρωτήσει προηγουμένως το γιατρό του καθώς
τα παραπάνω έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.