Πανηγυρίζει την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, εορτή της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου, η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη.
Μάλιστα φέτος η γιορτή θα αποκαλύψει και το ανακαινισμένο και τοιχογραφημένο καθολικό της. Οι εργασίες τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, πέρα από τους πρακτικούς λόγους στήριξης του κτίσματος ενίσχυσαν παράλληλα το λαμπρό χαρακτήρα και εικόνα του συγκεκριμένου ναού.
Στο πλαίσιο του εορτασμού την παραμονή της γιορτής, 2 Νοεμβρίου, στις 5.30 το απόγευμα θα τελεσθεί η Ακολουθία των Θυρανοιξίων του Αγίου Γεωργίου και ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, με τα εγκώμια του τιμώμενου Αγίου, χοροστατούντος του Θεφιλεστάτου Επισκόπου Κνωσού κ. Προδρόμου.
Ανήμερα της γιορτής, 3 Νοεμβρίου, στις 7 το πρωί θα ψαλεί ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Απαμείας κ Παϊσίου.
Την ίδια ημέρα το απόγευμα, στις 5, θα ψαλεί ο Εσπερινός και θα τελεσθεί το Κτητορικό Μνημόσυνο.
Η ίδρυση της Μονής
Για την ιστορία ν' αναφέρουμε πως η Μονή του Αγίου Γεωργίου ιδρύθηκε μεταξύ του 1590 και του 1600 από το μοναχό Παϊσιο, ο οποίος πέρασε οδοιπόρος από την περιοχή και στον ύπνο του είδε τον Άγιο Γεώργιο. Ο Άγιος του είπε να μείνει σε ένα μικρό εκκλησάκι που υπήρχε εκεί και ήταν αφιερωμένο στη χάρη του.
Ο Παϊσιος έκανε αυτό που του υπέδειξε ο Άγιος Γεώργιος και σιγά σιγά ξεκίνησε την προσπάθεια για την επέκταση του ναού. Με το πέρασμα του χρόνου, οι κάτοικοι των γύρω χωριών τον βοήθησαν σε αυτή του την προσπάθεια ενώ κάθε φορά που του τύχαιναν δυσκολίες πήγαινε στην εικόνα του Αγίου και μετά από θερμή προσευχή, με θαυματουργικό τρόπο, λύνονταν όλα τα προβλήματα.
Μετά από λίγο καιρό ήλθαν μοναχοί από γειτονικές μονές και με δικά τους οικονομικά μέσα έφτιαχνε ο καθένας το δικό του κελί κι έτσι σταδιακά δημιουργήθηκε το μοναστήρι.
Η ονομασία της Μονής, όπως αναφέρει ο ιερομόναχος Τίτος Βαρλεντζάκης, προήλθε από την εποχή της Ενετοκρατίας, οπότε ο ιππότης Αθανάσιος Λαγκουβάρδος, γόνος αρχοντικής οικογενείας, διατηρούσε στη περιοχή δύο «φέουδα», στα οποία έβοσκαν τα κοπάδια του δύο Κρητικοί που είχαν και οι δύο το όνομα, Σήφης.
Για να τους ξεχωρίζει ο ένας από τους δύο ονομάσθηκε Απάνω Σήφης και ο άλλος Κάτω Σήφης και επειδή η Μονή βρίσκεται στο σημείο όπου είχε το μιτάτο του ο Απάνω Σήφης, προέκυψε το σημερινό τοπωνύμιο, Επανωσήφης.
Το Καθολικό της Μονής
Το Καθολικό βρίσκεται στο κέντρο του μεγάλου προαύλιου χώρου της Μονής. Είναι μια μεγαλοπρεπής δίκλιτη βασιλική. Το δεξιό κλίτος τιμάται στον Άγιο Γεώργιο και το αριστερό στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Θεμελιώθηκε στις 5 Μαρτίου 1861 και αποπερατώθηκε στις 22 Απριλίου 1863. Το τέμπλο του ναού είναι περίτεχνο, ξυλόγλυπτο με σπάνιες παραστάσεις.
Στο αριστερό μέρος του καθολικού βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα του Αγίου Γεωργίου.
Στην είσοδο του ναού, η οποία είναι κατασκευασμένη με λευκό μάρμαρο, βλέπουμε χαραγμένη επιγραφή με το κοντάκιο των εγκαινίων.