Γλυκό των ημερών οι κουραμπιέδες μαζί με τα μελομακάρονα δε
λείπουν από κανένα σπίτι.
Επιλέξαμε και σας παραθέτουμε δυο συνταγές για κουραμπιέδες, όπως τους φτιάχνουμε στην Κρήτη σε μέρες γιορτινές αλλά και σε σημαντικές οικογενειακές εκδηλώσεις.Η πρώτη είναι η κλασική με του βούτυρο και τα αμύγδαλα και η δεύτερη πολύ διαφορετική με ελαιόλαδο και χωρίς αμύγδαλα, για νηστεία αλλά και για εκείνους που ίσως παρουσιάζουν αλεργία στα αμύγδαλα ή δεν τους αρέσουν.
Και οι δυο προέρχονται από το Νίκο και τη Μαρία Ψιλάκη και τα βιβλία τους για την κρητική παραδοσιακή κουζίνα και το ελαιόλαδο-Ο πολιτισμός της ελιάς.
Κουραμπιέδες με βούτυρο
Υλικά:
700 γραμ βούτυρο
300 γραμ. ελαιόλαδο
½ ποτήρι ζάχαρη άχνη
3 κρόκους και 1 ασπράδι
1 κουταλιά σόδα
3 κουταλιές κονιάκ
1 κουταλιά κανέλα
700 γραμ. αμύγδαλα καβουρντισμένα και χοντροαλεσμένα
1200 γραμ. αλεύρι
Ζάχαρη άχνη για την επικάλυψη
Εκτέλεση:
Χτυπάμε το βούτυρο και το λάδι με τη ζάχαρη και συνεχίζουμε
με τα αυγά χτυπημένα, τη σόδα διαλυμένη στο κονιάκ,την κανέλα, τα αμύγδαλα και
το αλεύρι.
Ζυμώνουμε λίγη ώρα το ζυμάρι και πλάθουμε κουραμπιέδες σε μέγεθος
καρυδιού δίνονταν τους το σχήμα που θέλουμε, στρογγυλό ή μισοφέγγαρο.
Τους ψήνουμε σε μέτριο φούρνο περίπου 20 λεπτά.
Τους πασπαλίζουμε με την άχνη όταν κρυώσουν.
Κουραμπιέδες με
ελαιόλαδο
Υλικά:
3 ποτήρια ελαιόλάδο
1 φλυτζάνα ζάχαρη
1 κρασοπότηρο αλουσά (αλυσίβα) (βρασμένη στάχτη που έχει
κατσταλάξει κι έχουμε πάρει το ζουμί της)
1 κουταλιά κανελογαρύφαλλα
1 φλυτζάνι χυμό πορτοκαλιού και μανταρινιού
Αλεύρι όσο πάρει
Ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
Χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και στη συνέχεια
προσθέτουμε την αλουσά, τα κανελοφαρύφαλλα, το χυμό πορτοκαλιού και όσο αλεύρι σηκώνει για να γίνει η ζύμη μαλακιά.
Πλάθουμε κουραμπιέδες σε διάφορα σχήματα και τους ψήνουμε σε
μέτριο φούρνο.
Πριν κρυώσουν καλά τους ζαχαρώνουμε με την άχνη