Το ερειπωμένο μετόχι του Αγίου Νικολάου στο Μεραμπέλο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Το ερειπωμένο μετόχι του Αγίου Νικολάου στο Μεραμπέλο

 


Στα διοικητικά όρια της Νεάπολης Λασιθίου και σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό των Ανωγείων βρίσκεται το Μετόχι του Αγίου Νικολάου.


Πρόκειται για ένα πολύ μικρό και έρημο πλέον οικισμό που πήρε το όνομα του από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, το οποίο είναι και το μοναδικό κτίσμα το οποίο διασώζεται ακέραιο και φροντισμένο.


Το μετόχι είναι κτισμένο σε μικρό ύψωμα και διαθέτει όμορφη θέα προς τη θάλασσα και την ευρύτερη περιοχή του Μεραμπέλου.


Τα σπίτια του έρημα πια, χωρίς στέγες, είναι κτισμένα από τοπική πέτρα και σύμφωνα με την αρχιτεκτονική όλων των μετοχιών του Μεραμπέλου.




Στις οροφές τους στέκονται ακόμα κάποια δοκάρια που ουσιαστικά είναι ακατέργαστοι κορμοί δέντρων ενώ εντυπωσιακές είναι οι εσωτερικές καμάρες τους, φτιαγμένες με τέτοιο τρόπο που η όποια φθορά του χρόνου δεν τις αγγίζει.


Την προιστορία του μετοχιού του Αγίου Νικολάου δεν τη γνωρίζουμε καθώς οι πρώτες γραπτές αναφορές σε αυτόν έρχονται από το 1903 οπότε ζούσαν εκεί 8 κάτοικοι. Αυξήθηκαν στους 14 το 1920 ενώ το 1961 έπεσαν στους 10 με την τελευταία καταγραφή να γίνεται το 1971 όταν κατοικούνταν από μόλις 3 άτομα.


Έκτοτε ο μικρός οικισμός έσβησε από το χάρτη των κατοικημένων περιοχών. Οι κάτοικοι των γύρω χωριών και οι κληρονόμοι των ερειπωμένων κτισμάτων επισκέπτονται την περιοχή, όπως φαίνεται, μόνο στη γιορτή του Αγίου Νικολάου.Αγριοσυκιές και φραγκοσυκιές έχουν φυτρώσει μέσα κι έξω από τις στενές καμαρούλες που φωτίζονται όμορφα από το μεραμπελιώτικο ήλιο.


Δείτε επίσης:


Αγόροι: Το έρημο Μετόχι με τα ωραία πετρόκτιστα σπίτια στο Επάνω Μεραμπέλο


Η μικρή μονή του Αγίου Ιωάννου στον έρημο οικισμό του Φραθιά στο Μεραμπέλο


Ο Ανδριανός των 6 κατοίκων -Ένα χωριό όνειρο, με σπήλαια, φαράγγι, αρχαίο οικισμό και τοπίο μαγικό







Το μόνο σπίτι που διατηρεί τη στέγη του φαίνεται να λειτουργεί ως μάντρα κοπαδιού




Σελίδες