Η Κάτω Βάθεια τιμά τον Άγιο Σωφρόνιο του Έσσεξ στον πρώτο ναό του στην Ελλάδα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Η Κάτω Βάθεια τιμά τον Άγιο Σωφρόνιο του Έσσεξ στον πρώτο ναό του στην Ελλάδα

 


Γιορτάζει και φέτος ο νεόδμητος ναός του Αγίου Σωφρονίου του Έσσεξ  στην Κάτω Βάθεια, ο πρώτος και μοναδικός μέχρι τώρα που έχει κτιστεί και αφιερωθεί στο συγκεκριμένο Άγιο στη χώρα μας.


Την Κυριακή 10 Ιουλίου στις 7 το απόγευμα θα τελεσθεί ο πανηγυρικός εσπερινός στο ναό προεξάρχοντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου και Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης κ. Μεθοδίου Βερνιδάκη.


Ανήμερα της γιορτής του Αγίου Σωφρονίου θα τελεσθεί στις 7.15 το πρωί ο Όρθρος και θα ακολουθήσει η Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Χρυσόστομου Νικάκη.




Ο Άγιος Σωφρόνιος του Έσσεξ, υπήρξε ένας  χαρισματικός μοναχός και μετέπειτα Άγιος που μπήκε ξαφνικά στις ζωές των πιστών της Κάτω Βάθειας το 2020 και με την καθοδήγηση, και πολύ προσωπική εργασία, του τότε εφημερίου του  χωριού, π. Ιωάννη Βλαχάβα, απόκτησε μέσα σε χρόνο ρεκόρ το παρεκκλήσι του, σε χώρο δίπλα στον Ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην καρδιά του οικισμού.


Ο τιμώμενος Άγιος, στην Κάτω Βάθεια  μπήκε πολύ πρόσφατα στη χορεία των Αγίων της Εκκλησίας μας οπότε ο ναός της Κάτω Βάθειας ήταν και ο πρώτος που κτίστηκε στη μνήμη του.





Ποιος ήταν ο Άγιος Σωφρόνιος 


Ο Γέροντας Σωφρόνιος, κατά κόσμον Σεργκέι Σεμιόνοβιτς Σάχαρωφ, θεωρείται από την ορθόδοξη παράδοση ως ένας από τους χαρισματικότερους μοναχούς του 20ου αιώνα ενώ ο βίος και η συνολική δράση του οδήγησαν το 2019 στην αγιοκατάταξη του με απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την οποία είχε προαναγγείλει κατά την επίσκεψη του στο Άγιον Όρος, τον Οκτώβριο του 2019, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ Βαρθολομαίος.


Ο Άγιος Σωφρόνιος γεννήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 1896 στη Μόσχα και ήταν μέλος 9μελούς οικογένειας. Το κοσμικό όνομά του ήταν Σέργιος.


Από  μικρός έδειχνε ιδιαίτερη θεολογική κλίση. Στην αρχή ασχολήθηκε με την ζωγραφική, ενώ μελέτησε  τον Βουδισμό και τον Ινδουισμό. Όταν απογοητεύτηκε από τη φιλοσοφία των Ανατολικών θρησκειών, στράφηκε προς το Χριστιανισμό και πιο συγκεκριμένα την Ορθοδοξία.




Σε ηλικία 25 ετών μετακινήθηκε στη Γαλλία, προσπαθώντας να βρει εργασία ως ζωγράφος. Εκεί  κατάφερε να γίνει δεκτός στους καλλιτεχνικούς κύκλους, όμως τον κέρδισε ο χριστιανισμός και έτσι σε ηλικία 29 ετών αποφάσισε να σπουδάσει θεολογία, εισαγόμενος στο Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο στο Παρίσι.


Ο ίδιος είχε διηγηθεί : «Ήμουν στο Παρίσι, τα είχα όλα, ζούσα με τον καλλιτεχνικό κόσμο του Παρισιού και συμμετείχα σε όλες τις εκδηλώσεις. Όμως τίποτα δεν μου έδινε χαρά και ανακούφιση. Μετά από κάθε εκδήλωση του καλλιτεχνικού κόσμου, είχα μέσα μου κενό και αγωνία. Ο λογισμός μου, μου έλεγε πως κάτι πρέπει να κάμω, για να φύγω από το αδιέξοδο, που με συνείχε. Όμως δεν εύρισκα λύση.


Ένα βράδυ, μετά από μία διασκέδαση, ανέβαινα στο σπίτι μου με σκυμμένο το κεφάλι και αργό βήμα. Έλεγα πως αυτή η ζωή είναι βάναυση, είναι ανιαρή. Τότε σκέφτηκα να γίνω μοναχός, όμως πού και πώς δεν είχα ιδέα. Ήμουν Ρώσος εμιγκρέ-πρόσφυγας στη Γαλλία. Εκεί υπήρχαν πολλοί Ρώσοι, οι οποίοι ίδρυσαν το Θεολογικό Ινστιτούτο Του Αγίου Σεργίου… Στο Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου, όλοι μιλούσαν για Θεό, αλλά Θεό δεν είδα, ενώ όταν πήγα στο Άγιο  Όρος, κανείς δεν μιλούσε για Θεό και όλα έδειχναν τον Θεό».




Με το πέρας των σπουδών του έλαβε την απόφαση να μονάσει. Εγκαταστάθηκε στη Ρωσική Μονή του Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιο Όρος, το 1925.


Τέσσερα χρόνια  αργότερα γνώρισε τον Άγιο Σιλουανό τον Αθωνίτη, ο οποίος έγινε ο πνευματικός καθοδηγητής του. Το 1938 αναχώρησε για τα Καρούλια του Αγίου Όρους όπου ασκήτεψε αυστηρά. Όσο βρισκόταν εκεί έμαθε για τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η προσευχή του τότε ενισχύθηκε χάριν όλης της ανθρωπότητας. Προσευχόταν για τους σκοτωμένους, για τους φονιάδες, για να μην νικήσει το κακό…


Το 1948 έφυγε από το Άγιο Όρος ώστε να χειρουργηθεί στη Γαλλία ενώ εξέδωσε σε βιβλίο το βίο του Αγίου Σιλουανού, που εν τω μεταξύ είχε εκδημήσει. Ακολούθησαν κι άλλα βιβλία του όπως το «Περί προσευχής», το «Άσκηση και Θεωρία» και «Η ζωή Του ζωή μου», κ.α


Το 1963 εγκατέλειψε το Άγιο Όρος και ίδρυσε μια χριστιανική αδελφότητα, χτίζοντας παράλληλα και ένα μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο στο Έσσεξ της Αγγλίας,  που γέμιζε από κόσμο κι από τις διδαχές του. Εκεί έμεινε μέχρι που πέθανε το 1993, σε ηλικία 97 ετών.




Σελίδες