Την ευκαιρία να γνωρίσουν πεζοπορικά ένα μεγάλο τμήμα της αρχόντισσας των Κυκλάδων, της Άνδρου, είχαν τα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Ηρακλείου στη διάρκεια πασχαλινής πολυήμερης εξόρμησης τους.
Το καταπράσινο νησί ξεπέρασε τις προσδοκίες των πάνω από πενήντα μελών του Συλλόγου. Σε αντίθεση με άλλα κυκλαδίτικα νησιά διαθέτει ένα ευρύ, καταπράσινο και καλά οργανωμένο δίκτυο μονοπατιών για πεζοπορίες, διαφορετικών βαθμών δυσκολίας, τα οποία σε φέρνουν σε επαφή με όλες τις φυσικές ομορφιές της Άνδρου αποκαλύπτοντας πως υπήρξε νησί όπου περίσσεψε ο ανθρώπινος κόπος και ο αγώνας για επιβίωση σε καιρούς δύσκολους.
Μπορεί σήμερα η Άνδρος να είναι ένα νησί φημισμένο για τις εφοπλιστικές οικογένειες που ανάθρεψε όμως στην ύπαιθρο της βλέπεις πόσο πολύ είχαν εργαστεί οι Ανδριώτες για να εξασφαλίσουν τα προς το ζειν καλλιεργώντας κάθε σπιθαμή γης.
Αναβαθμίδες με ξερολιθιές, από τοπικό σχιστόλιθο, απλώνονται παντού εντυπωσιάζοντας με την έκταση που καλύπτουν αλλά και με την περίτεχνη αρχιτεκτονική τους, που διαφέρει πολύ σε σχέση μ' εκείνη που γνωρίζουμε στην Κρήτη.
Αυτές οι εκτάσεις, που κάποτε καλλιεργούνταν και σήμερα είναι γεμάτες αγριολούλουδα, έγιναν αφορμή για να δημιουργηθούν στην Άνδρο και τα μονοπάτια που διέσχιζαν με ζώα οι αγρότες του τόπου αλλά και οι κάτοικοι των πιο απομονωμένων χωριών.
Ευτυχώς η στροφή των ανθρώπων της Άνδρου προς τη θάλασσα και η ευημερία που εκείνη τους χάρισε μπορεί να οδήγησε σε εγκατάλειψη των καλλιεργειών στις αναβαθμίδες όμως δεν κατέστρεψε ούτε τις ξερολιθιές τους, ούτε τα μονοπάτια τους.
Έτσι σήμερα αξιοποιούνται πεζοπορικά από εκείνους που θέλουν να γνωρίσουν το άλλο πρόσωπο του νησιού. Τα περισσότερα εξ΄αυτών σηματοδοτήθηκαν ενώ στο σύνολο τους διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση ώστε να μπορεί να τα διασχίσει κανείς χωρίς δυσκολία.
Οι πεζοπορικές διαδρομές του Ορειβατικού Συλλόγου Ηρακλείου ξεκίνησαν τη Μεγάλη Παρασκευή λίγο έξω από τον οικισμό του Αλαδινού με το εντυπωσιακό πέτρινο γεφύρι, κάτω από το οποίο κυλά ποτάμι με άφθονα νερά.
Ζητούμενο η επίσκεψη στο πλούσιο σε διάκοσμο σπήλαιο της περιοχής που έχει αξιοποιηθεί από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο και είναι επισκέψιμο σε ένα μεγάλο τμήμα του.
Επόμενη στάση η ιστορική Μονή Παναχράντου όπου, λόγω της ημέρας, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ακολουθία της Αποκαθήλωσης, να περιηγηθούν στο φρουριακής αρχιτεκτονικής μοναστήρι και να θαυμάσουν την απέραντη θέα προς τη Χώρα της Άνδρου και τα γύρω χωριά.
Η πεζοπορία συνεχίστηκε μέσα στο καταπράσινο τοπίο, περνώντας από το τοξωτό γεφύρι της Στοιχειωμένης, με προορισμό τον οικισμό Μένητες, όπου κυρίαρχο στοιχείο είναι το νερό, το οποίο διασχίζει όλο το χωριό και δίνει ζωή στην πλούσια βλάστηση που το αγκαλιάζει. Θεωρείται η πιο πράσινη περιοχή της Άνδρου και των Κυκλάδων, κι όχι άδικα.
Η πηγή των Μενητών βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο τους κι εκεί μπορεί ο επισκέπτης να ξαποστάσει και να πιεί νερό από τα στόματα λιονταριών, τα οποία διακοσμούν την πηγή. Οι συγκεκριμένες πηγές βρίσκονται κάτω από το ιερό του ναού της Παναγίας της Κουμούλου, για την οποία κάποιοι υποστηρίζουν πως κτίστηκε στη θέση αρχαίου ναού του Διονύσου. Μάλιστα ο μύθος θέλει, όταν γιόρταζαν το Διόνυσο, κατά την επταήμερη γιορτή, το νερό που έτρεχε από τις πηγές του ναού να έχει γεύση κρασιού.
Στις Μένητες ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος είχε πάντως φροντίσει για το νηστίσιμο γεύμα της ημέρας, πριν οι πεζοπόροι πάρουν το δρόμο της επιστροφής προς τη Χώρα, όπου βρίσκονταν τα καταλύματα τους.
Το γιοφύρι της Στοιχειωμένης |
Το Μεγάλο Σάββατο σειρά είχε η γνωριμία με τα Αποίκια έναν ακόμα γραφικό οικισμό, πνιγμένο στο πράσινο, με πλούσια νερά καθώς είναι ο τόπος που φιλοξενεί την περίφημη πηγή Σάριζα, την οποία και επισκέφθηκε ο Ορειβατικός Σύλλογος. Νωρίτερα περπάτησε ως τον καταρράκτη της Πυθάρας που διατηρεί όλο το χρόνο ικανοποιητική ροή νερού. Μάλιστα στη μικρή λιμνούλα που σχηματίζεται μπροστά του κάποιοι τολμηροί κολύμπησαν απολαμβάνοντας τα πολύ δροσερά νερά του.
Τα νερά της Πυθάρας έγιναν αμέσως μετά οδηγός της διαδρομής προς την παραλία Γιάλια, μια διαδρομή γεμάτη δέντρα, καλοσχηματισμένα μονοπάτια και πολλά σημεία ενδιαφέροντος, όπως ο πύργος Αγαδάκη, όπου λειτουργεί βοτανικός κήπος με όλα τα φυτά της Άνδρου, ο μεσαιωνικός πύργος Μπίστη, κτισμένος πάνω σε βυζαντινά κατάλοιπα, αλλά και ο μοναδικός από κάθε άποψη νερόμυλος όπου για χρόνια λειτούργησε η φάμπρικα Εμπειρίκου.
Τμήμα των καταρρακτών της Πυθάρας |
Προς την παραλία Γιάλια |
Στη διαδρομή προς τους καταρράκτες της Πυθάρας |
Το σπήλαιο Αλαδινού |
Κτήμα Αγαδάκη με το βοτανικό κήπο του |
Οι πηγές στις Μένητες |
Η μονή Παναχράντου |
Η φάμπρικα Εμπειρίκου όπου γινόταν παραγωγή μακαρονιών με ενέργεια από το νερό |