Στον καταπράσινο οικισμό του Αλαδινού στην Άνδρο, με το όμορφο πέτρινο γεφύρι και το ποτάμι που το διασχίζει, συναντάμε στο σπήλαιο «Φόρος».
Πρόκειται για ένα αξιοποιημένο και επισκέψιμο σπήλαιο, με τη φροντίδα του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες του κυκλαδίτικου νησιού.
Καλύπτει έκταση περίπου 500 τ.μ. και είναι από τα πρώτα που εξερευνήθηκαν και χαρτογραφήθηκαν στη χώρα μας από το ζεύγος Πετροχείλου.
Για να φθάσει κανείς στο σπήλαιο περνά πρώτα από το γεφύρι που κατασκεύασε το 1680 ο ηπειρώτης μάστορας Κίτσος Ζώης.
Το νερό που κυλά κάτω απ αυτό είναι άφθονο κι αν παρατηρήσει κανείς στις όχθες του θα δει χελώνες κι άλλα είδη που ζουν μέσα ή κοντά στο νερό.
Ένα πετρόκτιστο καλντερίμι, από το πολλά που μπορεί κανείς να περπατήσει στην Άνδρο οδηγεί στην είσοδο του σπηλαίου.
Κρανός και φακός διατίθενται στους επισκέπτες που θα θελήσουν να επισκεφθούν το χώρο και να θαυμάσουν τον ωραίο του διάκοσμο ενώ πραγματοποιείται και ξενάγηση, ανά μικρές ομάδες.
Η είσοδος μέσα στο σπήλαιο γίνεται από μια στενή πετρόκτιστη σκάλα ενώ επισκέψιμα στο εσωτερικό του είναι τα πρώτα 150 μέτρα.
Οκτώ θάλαμοι, με διαφορετικά ονόματα υπάρχουν μέσα στο σπήλαιο κι εκεί μπορεί κανείς να θαυμάσει σταλακτίτες, σταλαγμίτες, ελικτίτες, γκούρ, κουρτίνες, λιθωματικές λεκάνες νερού και μαργαριτάρια των σπηλαίων. Οι σχηματισμοί του εξάπτουν τη φαντασία και δημιουργούν εικόνες μοναδικές για τον καθένα.
Η ονομασία του
Για το όνομα του σπηλαίου “Φόρος” υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη παραπέμπει στην ιταλική λέξη foros που σημαίνει άνοιγμα ενώ η δεύτερη μας πάει πίσω σε εποχές που οι κάτοικοι πίστευαν πως όταν έπεφταν στο άνοιγμα του σπηλαίου και χάνονταν τα ζώα τους με αυτό τον τρόπο πλήρωναν φόρο για τον εξευμενισμό των κακών πνευμάτων και πλασμάτων που ζούσαν στο σπήλαιο.
Οι πρώτοι που εξερεύνησαν και χαρτογράφησαν το σπήλαιο ήταν, το 1937, ο Ιωάννης και η Άννα Πετροχείλου κατατάσσοντας το 15ο στη χρονολογική λίστα ανακαλυφθέντων σπηλαίων από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρία.
(Αντλήθηκαν πληροφορίες από το andros-guide.gr)