Το Φαράγγι της Αγίας Ειρήνης στο Ανατολικό Σέλινο Χανίων-Εντυπωσιακά όμορφο και πράσινο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

Το Φαράγγι της Αγίας Ειρήνης στο Ανατολικό Σέλινο Χανίων-Εντυπωσιακά όμορφο και πράσινο

 




Εντυπωσιακά όμορφο, καταπράσινο και φιλόξενο είναι για εκείνον που θα θελήσει να γνωρίσει τα φαράγγια της δυτικής Κρήτης, χωρίς να περπατήσει ατελείωτες ώρες, το Φαράγγι της Αγίας Ειρήνης.


Βρίσκεται στον ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων, στο Ανατολικό Σέλινο Χανίων, πολύ κοντά στο χωριό του οποίου φέρει το όνομα.


Πρόκειται για ένα Φαράγγι με βασικές υποδομές για τους επισκέπτες του, δηλαδή βρύσες, τουαλέτες παγκάκια, χιλιομετρικές ενημερώσεις, σήμανση κατεύθυνσης, προστατευτικά σε επικίνδυνα σημεία και αναψυκτήρια στην είσοδο και έξοδο του.




Το μήκος του είναι περίπου επτά χιλιόμετρα, με αφετηρία την περιοχή της Αγίας Ειρήνης και κατάληξη λίγα χιλιόμετρα πριν την παραλία της Σούγιας, και άνετα μπορεί να το περπατήσει κανείς σε 3-3,5 ώρες. Το εισιτήριο εισόδου είναι 2 ευρώ και η επισκεψιμότητα του τους καλοκαιρινούς μήνες σημαντική.


Το Φαράγγι της Αγίας Ειρήνης αποτελεί κομμάτι του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4. Είναι αρκετά εύκολο στη διάσχιση του και απολαυστικό αφού είναι γεμάτο δέντρα και κάθετα ψηλά τοιχώματα που εντυπωσιάζουν.Μάλιστα έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000 και έχει χαρακτηριστεί ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής.


Η μυρωδιά του πεύκου και της φασκομηλιάς κυριαρχούν ενώ οι πικροδάφνες με τα λουλούδια τους το γεμίζουν χρώμα. Κυπαρίσσια, χαρουπιές, δρύες καθώς κι άλλα δέντρα συμπληρώνουν τον καταπράσινο παράδεισο του Φαραγγιού.


Σε αρκετά σημεία το Φαράγγι στενεύει ενώ αξίζει κανείς να σηκώνει το κεφάλι ψηλά και να βλέπει τα τοιχώματα του που σε τμήματα του φθάνουν ακόμα και τα 500 μέτρα.




Το μονοπάτι είναι ευδιάκριτο και επειδή είχε χρήση από πολύ παλιά θα δείτε σε πολλά σημεία να διατηρεί τις αρχικές κατασκευές του που παραπέμπουν σε καλντερίμι.


Το Φαράγγι της Αγίας Ειρήνης διασχίζει ο ποταμός Αγερηνιώτης που το χειμώνα κυλά στα σπλάχνα του ορμητικός αλλά το καλοκαίρι στεγνώνει.


Τόπος με μεγάλη φυσική ομορφιά αλλά και ιστορική σημασία το συγκεκριμένο Φαράγγι καθώς στη θέση «Πολλά Σπιτάκια» (θα δείτε σχετική πινακίδα) κατέφευγαν οι επαναστάτες την εποχή της Τουρκοκρατίας έχοντας στη συνέχεια το µονοπάτι της «Φυγούς» ως έξοδο διαφυγής προς την περιοχή του Οµαλού.




Αν δεν προχωρήσετε ευθεία αλλά επιλέξετε να δείτε τα «Πολλά Σπιτάκια» θα διαπιστώστε ότι σε υψόμετρο 540 μέτρων σώζονται τα ερείπια δύο παλαιών οικισμών, που ονομάζονται «Σπιτάκια» ή «Πολλά Σπιτάκια» από τους ντόπιους. Σήμερα τα κτίσματα που σώζονται εκεί είναι ελάχιστα όμως, στα μισά του περασμένου αιώνα αριθμούσαν πάνω από σαράντα. Συνολικά εκεί υπήρχαν τρεις οικισμοί, εκ των οποίων ο ένας καταστράφηκε στην πορεία των χρόνων.


Αν θελήσετε πάντως να διασχίσετε το Φαράγγι καλό θα ήταν να έχετε μεριμνήσει για τη μεταφορά σας από την κατάληξη του στο σημείο όπου αφήσατε το όχημα σας καθώς μεσολαβούν σχεδόν 5-5.5 χιλιόμετρα δρόμου ως τη Σούγια.
















 

Σελίδες