Δέκα χρόνια χρειάστηκαν για να πάρει σάρκα και οστά και να
ολοκληρωθεί το όραμα των Καλεσσανών να αποκτήσουν ένα μεγάλο ναό σε κεντρικό
σημείο του οικισμού, με εύκολη πρόσβαση για όλους.
Από το 1958 μέχρι και το 1968 όλοι οι κάτοικοι των Κάτω
Καλεσσών, σε αγαστή συνεργασία με τον τότε ιερέα της Ενορίας, έδωσαν μεγάλο
αγώνα ώστε σήμερα να θαυμάζουν το δημιούργημα τους, τον περικαλλή ναό των Αγίων
Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, ένα ναό που, όπως περιγράφει ο νυν εφημέριος, π.
Μιχαήλ Χατζάκης, αποτελεί για όλους τη φραγή του κακού στις δύσκολες ώρες που
διαρκώς ανακύπτουν.
Είναι ο ναός που συνδέει τις γενιές, ένας φάρος ελπίδας και
πίστης που ξεχωρίζει στην καρδιά των Κάτω Καλεσσών και προσφέρει σε όλους,
ανεξαιρέτως, καταφύγιο προσευχής.
Οι πρώτες ενέργειες
Ποια είναι όμως η ιστορία του συγκεκριμένου ναού;
Όταν πριν από κάμποσες δεκαετίες η Ενορία των Κάτω Καλεσσών μαζί με τον πληθυσμό του οικισμού άρχισε να μεγαλώνει η ανάγκη ανέγερσης ενός νέου μεγαλύτερου χώρου τέλεσης μυστηρίων και ιερών ακολουθιών προέβαλλε επιτακτική.
Στο κέντρο του χωριού, λοιπόν, η αείμνηστη Στυλιανή Μακράκη ήταν η πρώτη που δώρισε ένα μεγάλο αμπέλι για να κτιστεί ο καινούργιος ο ναός.Οι μηχανικοί που ανέλαβαν να κάνουν τις μετρήσεις διαπίστωσαν όμως πως χρειαζόταν μεγαλύτερη έκταση.
Ο πρόεδρος του οικισμού, Μιχάλης Χαρ. Αλμπαντάκης, με τον ιερέα, Μιχαήλ Μερταράκη, επισκέφθηκαν τότε την Ευσεβία Γαβριλάκη για να της ζητήσουν να αγοράσουν ένα κομμάτι από το δικό της παρακείμενο ακίνητο. Εκείνη με γενναιοδωρία του απάντησε πως μπορούν να πάρουν, χωρίς χρήματα, όση έκταση απαιτούσε ο ναός.Έτσι βγήκαν τα σχέδια και ξεκίνησε η ανέγερση.
Τον αγιασμό στο θεμέλιο λίθο τέλεσε ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κυρός Ευγένιος, ο οποίος εξαρχής με αγάπη αγκάλιασε αυτό το εγχείρημα.
Από τον πρώτο Σεπτέμβρη εκείνου του έτους και κάθε χρόνο καθιερώθηκε μάλιστα και έρανος ώστε από το εισόδημα που συγκέντρωνε το χωριό, λόγω σταφίδας, όλοι να προσφέρουν τον οβολό τους για να ολοκληρωθεί ο ναός.
Μεγάλοι δωρητές του υπήρξαν ωστόσο ο Ανδρέας Βασιλάκης και η Αγάπη Παπαδάκη.
Η θεμελίωση και τα εγκαίνια
Η θεμελίωση του ναού έγινε στις 14 Ιουνίου 1958 και επελέγη να κτιστεί σε ρυθμό βασιλικής μετά τρούλλου, με τρία κλίτη.
Το κεντρικό αφιερώθηκε στους Αγίους ενδόξους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο.Το δεξιό στον πρωτόκλητο Άγιο Ανδρέα, ώστε να τιμηθεί και το όνομα του δωρητή Ανδρέα Βασιλάκη, ενώ το αριστερό αφιερώθηκε στον Άγιο του 20ου αιώνα, τον Άγιο Νεκτάριο.
Η επιλογή αφιέρωσης του κεντρικού κλίτους έγινε γιατί ήθελαν οι Καλεσσανοί μια γιορτή μέσα στο καλοκαίρι και γιατί ναοί αφιερωμένοι σε αυτούς τους Αγίους δεν υπήρχαν τότε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης.
Η πρώτη λειτουργία τελέσθηκε από τους ιερείς Μιχαήλ Μερταράκη και Ι. Τσαγκαράκη, όταν η οικοδόμηση είχε φτάσει στις ποδιές των παραθύρων.Έφεραν από την εκκλησία της Παναγίας τα βημόθυρα και δώρισε ο Μιχάλης Φασουλάκης μια μικρή εικόνα των Αγίων Πέτρου και Παύλου.
Τα επίσημα εγκαίνια του ναού έγιναν στις 23 Ιουνίου του 1968. Αποβραδίς ο Μακαριστός Ευγένιος τέλεσε την κατάθεση των Ιερών Λειψάνων και το Μέγα πανηγυρικό Εσπερινό.Η χαρά και η ικανοποίηση όλων ήταν διάχυτη ενώ τα εγκαίνια τελέσθηκαν με μεγάλη λαμπρότητα και συγκίνηση.Ακολούθησαν για τις επόμενες δυο ημέρες Λειτουργίες στα άλλα δυο κλίτη.
Έκτοτε ο ναός αυτός αποτελεί το κέντρο της εκκλησιαστικής ζωής στα Κάτω Καλέσσα. Είναι σημείο αναφοράς για το χωριό και εκείνος που οικοδομεί την πνευματική ζωή του τόπου.
Με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ημέρα εκείνη εκδόθηκε αφιερωματικό ημερολόγιο με πληθώρα φωτογραφιών και κειμένων σχετιζόμενων με τον Ιερό Ναό, που σήμερα αποτελεί καμάρι των Κάτω Καλεσών και της ενορίας Ευαγγελίστριας.
Την επιμέλεια και τα κείμενα του ημερολογίου είχε ο π. Μιχάηλ Χατζάκης ο οποίος φρόντισε η πολυτελής αυτή έκδοση να φθάσει στο Πατριαρχείο μας στο Φανάρι αλλά και στα χέρια πολλών Ελλήνων Ιεραρχών.
(Οι πληροφορίες και μέρος του φωτογραφικού υλικού αντλήθηκαν από το ημερολόγιο-αφιέρωμα του 2009 για τη συμπλήρωση 40 ετών από τα εγκαίνια του ναού)