Στα μονοπάτια του πανέμορφου δάσους του Ρουπακιά στον Αποκόρωνα Χανίων - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 5 Αυγούστου 2023

Στα μονοπάτια του πανέμορφου δάσους του Ρουπακιά στον Αποκόρωνα Χανίων

 


Ανάμεσα στα χωριά Κεφαλάς, Ξηροστέρνι, Σελλιά και Σούρη, στα βορειοανατολικά του  Αποκόρωνα Χανίων, απλώνεται ένα υπέροχο δάσος, ο  Ρουπακιάς ή Ορπακιάς, όπως μπορεί να ακούσει κανείς να τον αποκαλούν οι ντόπιοι.


Ψηλά κυπαρίσσια, πρίνοι και δρύες γεμίζουν το δάσος κι ανάμεσα τους γόνιμα κομμάτια γης που κάποτε ήταν γεμάτα αμπέλια και σπαρτά αλλά σήμερα παραμένουν χέρσα καθώς η μοναδική ανθρώπινη παρουσία στο σημείο είναι αυτή των περιπατητών.


Οι άνθρωποι που κάποτε με κόπο καλλιεργούσαν ακόμα και το μικρότερο κομμάτι εύφορης γης κληροδότησαν στην επόμενη γενιά μια σειρά από μονοπάτια μέσα στο πυκνό δάσος του Ρουπακιά, τα οποία ορίζονται από ξερολιθιές. Μέσω αυτών έφθαναν στις καλλιέργειες τους αλλά και στα γύρω χωριά.


Για χρόνια αυτά τα μονοπάτια, από τη στιγμή που έπαψε η γη ανάμεσα στο δάσος να καλλιεργείται, παρέμεναν κλειστά από βάτα και αχριόχορτα μέχρι που μια εθελοντική ομάδα ανθρώπων από χωριά του Αποκόρωνα αποφάσισε να τα καθαρίσει. Εκεί όπου Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι φορείς δεν έφτασαν τα κατάφεραν οι εθελοντές πολίτες, που αναγνώριζαν ανάμεσα στους θάμνους και τα ξερόκλαδα το θησαυρό που έκρυβε ο τόπος τους.


Χρειάστηκαν μέρες προσπάθειας και πολλές ώρες δουλειάς, όμως το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό.


Αμέσως η περιοχή εντάχθηκε στις περιπατητικές διαδρομές του Αποκόρωνα και σύντομα ήλθε και η σήμανση των μονοπατιών, από ιδιωτικό φορέα, έτσι ώστε να μπορεί κανείς να τα διασχίσει χωρίς το φόβο να χάσει τον προσανατολισμό του.


Σήμερα πινακίδες και πινελιές από χρώματα πάνω στα λιθάρια οδηγούν τους πεζοπόρους σε μια κυκλική πορεία, μέσα στο πράσινο, πάνω στα βατά μονοπάτια με το τραγούδι των πουλιών να τους συντροφεύει.  


Είναι ευτύχημα που αυτή η δροσερή όαση δεν καταστράφηκε από τον άνθρωπο και τα περισσότερα δέντρα της δεν έγιναν υλικό υλοτόμησης, αν και κάποιες φορές διέτρεξαν τον κίνδυνο.


Στη διαδρομή μέσα στο δάσος και στα ξέφωτα του Ρουπακιά μπορεί να δει κανείς πέτρινες γούρνες και πηγάδια, απομεινάρια αλλοτινών εποχών, ενώ αξίζει να επισκεφθεί και τα χωριά γύρω από αυτό για να θαυμάσει παλιά κτίσματα τοπικής αρχιτεκτονικής. 


Δείτε επίσης:


Δίνουν το παράδειγμα καθαρίζοντας εθελοντικά μονοπάτια στον Αποκόρωνα


Καθάρισαν οι κάτοικοι κι άλλο μονοπάτι στον Αποκόρωνα-Διαμορφώνουν πανέμορφες περιπατητικές διαδρομές


Βαγγέλης Βλεπάκης ο "Ερημίτης": Πως μεταμόρφωσε τον Κεφαλά Αποκορώνου με τις κατασκευές του













Σελίδες