Το μικρό μετόχι των Ξερών Ξύλων δίπλα στο παλιό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Μεραμπέλο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Το μικρό μετόχι των Ξερών Ξύλων δίπλα στο παλιό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Μεραμπέλο

 


Τα Ξερά Ξύλα ήταν ένα από τα μικρά μετόχια του Μεραμπέλου το οποίο κυρίως γνωρίζουμε από το παρακείμενο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, που σήμερα ανήκει στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη.


Σε τουρκικό έγγραφο του 1689 αναφέρεται η πλησίον του χωρίου Γενή Κιοϊ (Νεάπολη) μονή του Αγίου Γεωργίου Ξεράλεση με το Σταυρινίδη να εξηγεί πως πρόκειται για τη μονή Ξηρών Ξύλων Μεραμπέλου.


Το μικρό αυτό μετόχι, όπως περιγράφει ο Στέργιος Σπανάκης, δεν είχε ποτέ πάνω από 45 κατοίκους.Στην πρώτη απογραφή που το βλέπουμε, το 1920, αριθμούσε 40 κατοίκους ενώ 8 χρόνια μετά έφθασε το ανώτερο όριο των 43.


Στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου δεν αναφέρεται σε απογραφή ούτε το 1951.Το συναντάμε ξανά το 1961 με 21 κατοίκους ενώ το 1971 είχε μόλις 9. Στη συνέχεια έσβησε από το χάρτη.


Ενδέχεται η ύπαρξη του να συνδέεται με το μοναστήρι των Ξερών Ξύλων και οι κάτοικοι του να εργάζονταν στα κτήματα της μονής, όπως συνέβη και με άλλα τέτοια μετόχια που όφειλαν την ύπαρξη τους σε μονές.


Σήμερα στο χώρο, όπου υπήρχε το συγκεκριμένο μετόχι, βλέπουμε μόνο λίγα διάσπαρτα πετρόκτιστα εγκαταλελειμμένα σπίτια που έχουν χρησιμοποιηθεί ως μαντριά από βοσκούς.


Ζωή δεν υπάρχει και το μόνο που παραπέμπει σε ανθρώπινη παρουσία είναι ένα τεράστιο σύγχρονο κτηνοτροφικό υπόστεγο, δίπλα στον αγροτικό δρόμο που οδηγεί στον Άγιο Γεώργιο, το καθολικό της ομώνυμης μονής.


Εξάλλου και το μοναστήρι έχει διαλύσει και μόνο η εκκλησία του σώζεται σε καλή κατάσταση. Τα κελιά και οι αποθήκες, που κάποτε είχαν σε χρήση οι μοναχοί, έγιναν κι αυτά μάντρα προβάτων, πριν εγκαταλειφθούν.

 

Δείτε επίσης:


Ο μισοτελειωμένος ναός της Αγίας Τριάδας και το μοναστήρι που δε λειτούργησε ποτέ στο Φραθιά








Σελίδες