Σούγια: Το μικρό ψαροχώρι άλλοτε με τους χίπις και σήμερα δημοφιλής τουριστικός προορισμός - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Σούγια: Το μικρό ψαροχώρι άλλοτε με τους χίπις και σήμερα δημοφιλής τουριστικός προορισμός

 


Σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων νότια των Χανίων συναντάμε τη Σούγια.


Κτισμένη δυτικά των εκβολών του Αγιερηνιώτη ποταμού με μια εκτεταμένη παραλία αποτελεί σήμερα τουριστικό θέρετρο που δέχεται εκατοντάδες επισκέπτες στη διάρκεια του καλοκαιριού.


Η παραλία εκτείνεται σε μήκος περίπου 1,5 χιλιομέτρου και αγκαλιάζει τη Σούγια. Στο παραλιακό μέτωπο της χτυπά η τουριστική καρδιά του οικισμού.




Πληθώρα ενοικιαζομένων διαμερισμάτων, καφέ, ταβέρνες κι άλλα καταστήματα λειτουργούν παράκτια και τους θερινούς μήνες σφύζουν από ζωή.


Αποτελεί όμως η Σούγια και προορισμό για επισκέπτες που επιλέγουν πιο εναλλακτικές διακοπές, σε σκηνές ή κάνοντας γυμνισμό. Εξάλλου τις δεκαετίες του 1960 και 1970 ήταν και η Σούγια ένα μικρό απομονωμένο ψαροψώρι προορισμός των Χίπις.


Το κεντρικό κομμάτι της παραλίας της είναι οργανωμένο, με ομπρελοκαθίσματα και ντούς ενώ ανατολικά, κοντά στα βράχια βρίσκονται οι γυμνιστές. Δυτικά υπάρχει μικρός χώρος προσέγγισης για τα πλοία που μεταφέρουν κόσμο από Παλαιόχωρα, Αγία Ρουμέλη,  Λουτρό και Χώρα Σφακίων.




Κατά την αρχαιότητα, στην περιοχή της Σούγιας είχε αναπτυχθεί η  πόλη Συία, που αποτελούσε επίνειο της Ελύρου.


Ονομάστηκε έτσι από τα γουρούνια (συς στα αρχαία ελληνικά), τα οποία εκτρέφονταν εκεί τρώγοντας βελανίδια. Η Συία λόγω της στρατηγικής της θέσης άκμασε κατά την ρωμαϊκή και πρώτη βυζαντινή περίοδο ενώ καταστράφηκε τον 9ο αιώνα από τους Σαρακηνούς.


Δείτε επίσης:


Η μεγάλη παραλία της Σούγιας νοτιοανατολικά των Χανίων-Προφέρεται για χαλαρές διακοπές








Σελίδες