Το εκκλησάκι των Αγίων Πάντων στα παραθαλάσσια Ανώγεια Λασιθίου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

Το εκκλησάκι των Αγίων Πάντων στα παραθαλάσσια Ανώγεια Λασιθίου

 


Τα Ανώγεια είναι ένας μικρός  οικισμός στο βορειοδυτικό τμήμα του Λασιθίου.Βρίσκεται κοντά στο ακρωτήριο Δρεπάνι, στις ακτές του Κρητικού Πελάγους και κοντά στον δρόμο που συνδέει την Ελούντα με τον Σκινιά.


Παρότι η ιστορία του φέρεται να ξεκινά με βάση τις υπάρχουσες αναφορές τον 13ο αιώνα, καταγράφεται πρώτη φορά το 1920 με τον πληθυσμό του να κινείται σταθερά σε χαμηλά νούμερα στο πέρασμα των χρόνων.




Νότια του χωριού, στο χώρο του νεκροταφείου, συναντάμε το μικρό, μονόχωρο και καμαροσκεπή ναό των Αγίων Πάντων.


Παρότι φέρεται να έχει υποστεί αρκετές ανακαινίσεις, που τον κάνουν να μοιάζει σαν καινούργιος, μια λιθανάγλυφη επιγραφή στην είσοδο του μας ενημερώνει πως κτίστηκε από τους ευσεβείς κατοίκους του χωριού το 1863.


Εσωτερικά ξεχωρίζει το ξύλινο τέμπλο, με λίγες ανάγλυφες λεπτομέρειες στην Ωραία Πύλη, στο οποίο έγινε προσθήκη Δωδεκάορτου με χρυσές πινελιές.


Μέσα στο φροντισμένο ναό έχει φιλοτεχνηθεί μόνο μια, κι αυτή νεώτερη χρονολογικά, τοιχογραφία της Πλατυτέρας στην κόγχη του Ιερού Βήματος.








Σελίδες