Το όμορφο και φωτεινό Μετόχι του Νοφαλιά στο Απάνω Μεραμπέλο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Το όμορφο και φωτεινό Μετόχι του Νοφαλιά στο Απάνω Μεραμπέλο

 


Το Μετόχι του Νοφαλιά στο Απάνω Μεραμπέλο είναι κτισμένο σε υψόμετρο περίπου 540 μέτρων στις υπώρειες του όρους Τράπεζος.


Η ονομασία του, αναφέρει η τοπική παράδοση, πως προέρχεται από τη λέξη ομφαλός. Επειδή ο οικισμός βρίσκεται σε κεντρικό σημείο, σε σχέση με τους υπόλοιπους της περιοχής. Η λέξη Ομφαλός μετατράπηκε σε Ομφαλίας και στο τέλος Νοφαλιάς.


Πρώτη γραπτή αναφορά σε αυτόν συναντάμε το 1881, ως Ομφαλιά ωστόσο είναι πιθανόν να κατοικούνταν πολύ πριν απ' αυτό το χρόνο. Μάλιστα το 1920 στην απογραφή εμφανίζεται ως θηλυκό ,η Νοφαλιά, ενώ το 1928 γίνεται ο Νοφαλιάς.




Όλος το μετόχι μοιάζει να αναπτύχθηκε γύρω από το ναό του Προφήτη Ηλία όπου παλαιότερα λειτούργησε μικρό μοναστήρι.


Σήμερα στο Νοφαλιά κατοικούν ελάχιστοι άνθρωποι, όμως μέχρι τη Γερμανική Κατοχή ήταν ο μεγαλύτερος οικισμός της ευρύτερης περιοχής. Τα δύσκολα χρόνια του πολέμου έγινε καταφύγιο για αρκετό κόσμο από τη Νεάπολη. Όμως στη συνέχεια γνώρισε την παρακμή και σταδιακά άρχισε να ερημώνει από μόνιμους κατοίκους.


Περπατώντας μέσα στο Νοφαλιά αξίζει κανείς να θαυμάσει τα παλιά σπίτια που κτίστηκαν την περίοδο 1949-51 από την τότε Βασιλική Πρόνοια. Το μετόχι διέθετε και φάμπρικα καθώς οι κάτοικοι του ασχολούνταν κυρίως με τη γεωργία και κτηνοτροφία.


Πέρα από το ναό του Προφήτη Ηλία εντός του μετοχιού συναντάμε και την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού που κτίστηκε το 1949 στη θέση προηγούμενου ναού ο οποίος κατεδαφίστηκε το 1945 λόγω προβλημάτων στατικότατας.




Τα σοκάκια του Νοφαλιά είναι στενά, αλλού ανοιγμένα ανάμεσα σε βράχια κι αλλού στρωμένα με πέτρες ενώ τον οικισμό διασχίζει ασφαλτοστρωμένος δρόμος, ο μοναδικός φαρδύς δρόμος που συναντά κανείς εκεί.


Διασώζονται επίσης κάμποσες στέρνες για τη συγκέντρωση νερού ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και το παλιό δημοτικό σχολείο. Ξέμεινε από παιδιά αρκετές δεκαετίες πριν αλλά ευτυχώς συντηρήθηκε το κτίσμα του και φιλοξενεί δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.


Δείτε επίσης


Ο Προφήτης Ηλίας στο Νοφαλιά του Επάνω Μεραμπέλου-Υπήρξε καθολικό μονής που διαλύθηκε









Σελίδες