Η εντυπωσιακή σπηλαίωση του Ανηφορά στην περιοχή του Ορεινού Ιεράπετρας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Η εντυπωσιακή σπηλαίωση του Ανηφορά στην περιοχή του Ορεινού Ιεράπετρας

 



Σε ορεινή και δύσβατη περιοχή του Ορεινού Ιεράπετρας και σε υψόμετρο 530 μέτρων συναντάμε τον Ανηφορά, όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι.


Πρόκειται για μια ιδιόμορφη, διαμπερή, σπηλαίωση εντυπωσιακού μεγέθους που δεσπόζει ανάμεσα στους βράχους και προκαλεί δέος, όταν την προσεγγίσεις.


Δε γνωρίζουμε πως οι γεωλογικές μεταβολές εκατομμυρίων ετών συνέβαλλαν στο να έχει τη σημερινή εικόνα όμως δεν είναι ένα απλό άνοιγμα βράχων σαν όλα τ' άλλα κι αυτό κυρίως λόγω του μεγέθους της.





Η ονομασία της πάντως, ως Ανηφοράς, παραπέμπει στην οπή που είχαν οι οροφές των παλιών κρητικών σπιτιών για αερισμό και φωτισμό αλλά και στις καπνοδόχους των τζακιών τους που ονόμαζαν ανηφοράδες.


Η λέξη προκύπτει από τη σύμφυρση των λέξεων: άνω + φέρω, δηλαδή αυτό που οδηγεί προς τα πάνω, με μετατροπή του τελικού α- της πρόθεσης άνω σε -η-.


Έτσι κι αυτή η σπηλαίωση, έχει κλήση προς τα επάνω, έχει ανοικτή την πίσω πλευρά της για να περνά το φως και ο αέρας οπότε εύκολα της δόθηκε το όνομα Ανηφοράς.








Σελίδες