Ο μικρός ναός του Αγίου Ανδρέα των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού επί της Λ. Πλαστήρα στο Ηράκλειο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024

Ο μικρός ναός του Αγίου Ανδρέα των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού επί της Λ. Πλαστήρα στο Ηράκλειο

 


Ξεχωρίζει απέναντι από το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου και αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της περιοχής.Ο λόγος για το μικρό ναό του  Αγία Ανδρέα στον Λάκκο, επί της Λ. Πλαστήρα.


Πρόκειται για ένα  κτητορικό ναό που ακόμα και σήμερα ανήκει στα Ιδρύματα Καλοκαιρινού και λειτουργείται μια φορά το χρόνο, στη γιορτή του Αγίου Ανδρέα, από ιερείς της ενορίας του Αγίου Μηνά.


Είναι ένας μονόχωρος ναός με ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο που φέρει πολυάριθμες λεπτομέρεις με δράκοντες, την άμπελο, αγγέλους κ.α.


Το κτίσμα του ολοκληρώθηκε το 1938 και αρχιτέκτονας του ήταν  Κωνσταντινουπολίτης Παναής (Παναγιώτης) Μανουηλίδης (1894-1977), ένας από τους παραγωγικότερους αρχιτέκτονες του μεσοπολεμικού μοντερνισμού.




Μέσα στο ναό, σε μαρμάρινα οστεοφυλάκια, βρίσκονται τα οστά των ευεργετών της πόλης Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού.


Στη διαθήκη του Ανδρέα Καλοκαιρνού, με χρονολογία 25 Ιουνίου 1929, αναγράφεται χαρακτηριστικά:


«Εις το οικόπεδον από Παναγιώτην Κασιμάτην θα οικοδομηθή ναίσκος με τάφον εντός αυτού όπως τεθώσι τα οστά μου και της συζύγου μου και κατ΄έτος την εορτήν του Αγίου Ανδρέου θα τελήται αρχιερατική Λειτουργία και αρτοκλασία».


Οι πόρτες του μικρού ναού με την ωραία αρχιτεκτονική ανοίγουν πράγματι μόνο μια φορά το χρόνο, στις 30 Νοεμβρίου, για να υποδεχθούν τους πιστούς καθώς δεν έχει παραχωρηθεί σε ενορία ώστε εκείνη να έχει την ευθύνη λειτουργίας του.








Σελίδες