Η βρύση με την εντυπωσιακή πηγή-σπηλιά στα Κεραμωτά Μυλοποτάμου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Η βρύση με την εντυπωσιακή πηγή-σπηλιά στα Κεραμωτά Μυλοποτάμου

 


Στην έξοδο των Κεραματών και στο δρόμο που οδηγεί προς Άγιο Μάμα βρίσκεται μια βρύση όπου πραγματικά κάποιος αξίζει να κάνει μια στάση για να θαυμάσει το σημείο.


Απέναντι της ακριβώς βλέπουμε ένα υπεραιωνόβιο πλάτανο που προσφέρει τη σκιά του μαζί με πολλά άλλα δέντρα αλλά εκείνο που κλέβει τις εντυπώσεις είναι το μικρό σπήλαιο απ’ όπου πηγάζει το νερό.


Η βρύση από μόνη της δεν έχει κάποια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Είναι κατασκευασμένη από τσιμέντο στην άκρη του δρόμου και δίπλα σε ασβεστολιθικά πετρώματα.


Στην πίσω πλευρά της βρύσης ωστόσο, εκεί απ’ όπου βγαίνει το νερό για να περάσει στη δεξαμενή της, ανοίγεται ένα μικρό και πανέμορφο μικρό σπήλαιο.


Ουσιαστικά οι κάτοικοι του χωριού ήταν εκείνοι που συνέβαλαν στο να αναδειχθεί μια και η είσοδος της πηγής ήταν κλειστή από την πλευρά του δρόμου. Όταν την άνοιξαν για να δουν την πηγή εσωτερικά προέκυψε και το μικρό σπήλαιο.


Το βάθος του είναι λίγα μόνο μέτρα όμως σε αυτή την ελάχιστη απόσταση μπορεί να θαυμάσει κάποιος εντυπωσιακά γκουρ, τις λιθωματικές λεκάνες δηλαδή στο πάτωμα του που δημιουργούνται από την εναπόθεση αλάτων ενώ στο επόμενα μέτρα υπάρχουν ροόλιθοι (μικροί καταρράκτες νερού που μοιάζουν να έχουν παγώσει) και κοραλλιοδειδείς συγκεντρώσεις αριστερά στο τοίχωμα του.


Σε σημείο μέσα στο σπήλαιο οι κάτοικοι έχουν κτίσει τοίχο που δημιουργεί μικρή δεξαμενή απ όπου αντλούν το νερό και το οδηγούν στη βρύση.


Να σημειώσουμε πως λίγα μέτρα από τη βρύση φέρεται να υπήρχε παλιότερα άλλη κρήνη λίθινη και δίπλα της ένα πολύ μεγαλύτερο σπήλαιο μήκους κάμποσων μέτρων, τα οποία όμως σήμερα έχουν σκεπαστεί και κλειστεί με γλάστρες κι άλλα αντικείμενα και σχεδόν δεν διακρίνονται 



Η παλιότερη κρήνη





Γκουρ στο πάτωμα







Σελίδες