Το ξωκκλήσι του Αγίου Πνεύματος στη θέση Λάππα πάνω από το Σπήλι - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Το ξωκκλήσι του Αγίου Πνεύματος στη θέση Λάππα πάνω από το Σπήλι

 


Στην τοποθεσία Λάππα, πάνω από τον οικισμό του Σπηλίου στον Άγιο Βασίλειο Ρεθύμνου, είναι κτισμένο το ξωκλήσι του Αγίου Πνεύματος.


Πρόκειται για μια πανέμορφη περιοχή γεμάτη δέντρα όπου οι Σπηλιανοί οργανώνουν κάθε χρόνο μεγάλο πανηγύρι.


Εξάλλου δεν χρειάζεται κανείς παρά να επισκεφθεί το σημείο για να καταλάβει πόσος κόσμος τιμά τη γιορτή του κάθε χρόνο τον Ιούνιο.


Ακριβή χρόνο κτίσης του μονόχωρου και καμαροσκεπούς ναού δε γνωρίζουμε ωστόσο στοιχεία που διατηρήθηκαν, μετά την ολική ανακαίνιση του, στο εξωτερικό κτίσμα μαρτυρούν πως έχουμε να κάνουμε με πολύ παλιό ναό.


Διακρίνεται πάνω από το θύρωμα το χαρακτηριστικό διακοσμητικό «πεπονάκι» των βυζαντινών χρόνων καθώς και τα πινάκια πάνω από το δυτικό τοίχο.


Κατά τα λοιπά οι ανακαινιστικές εργασίες που έγιναν, προ ετών, δεν άφησαν ανέπαφα άλλα στοιχεία που να μαρτυρούν το παρελθόν του κτίσματος.


Λέγεται πάντως πως στο σημείο εκείνο, ίσως, για μικρό χρονικό διάστημα να φιλοξενήθηκε η Επισκοπή Λάμπης.


Σε κοντινή απόσταση από το ναό σώζονται ερείπια άλλου κτίσματος ενώ λίγα μέτρα πιο κάτω βρίσκεται πηγή με τρεχούμενο νερό.


Κάτω από τα σκιερά δέντρα τοποθετήθηκαν, κατά την ανακαίνιση από την ενορία, ξύλινοι μεγάλοι πάγκοι με καθίσματα για τη φιλοξενία των προσκυνητών κατά τη γιορτή του Αγίου Πνεύματος με σκοπό να αναβιώσουν τα παλιά πανηγύρια που γινόταν εκεί με κρητικό γλέντι και κοινή τράπεζα για τους πιστούς που συνέρεαν από την ευρύτερη περιοχή.











 

Σελίδες