Κρασούνας Μυλοποτάμου: Ένας οικισμός Υψηλής Πολιτιστικής Αξίας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Κρασούνας Μυλοποτάμου: Ένας οικισμός Υψηλής Πολιτιστικής Αξίας

 




Ο Κρασούνας είναι ένας μικρός οικισμός του Μυλοποτάμου κτισμένος σε υψόμετρο 240 μέτρων τον οποίο έχει χαρακτηρίσει με Προεδρικό Διάταγμα το Υπουργείο Πολιτισμού από το 1995 ως Υψηλής Πολιτιστικής Αξίας.


Και ο χαρακτηρισμός αυτός δεν είναι τυχαίος καθώς μια βόλτα στο χωριό μαρτυρά το παρελθόν του με απομεινάρια της Βενετοκρατίας κι ένα πύργο που αποτελεί το σήμα κατατεθέν του.


Καταρχήν να πούμε πως η ονομασία Κρασούνας σχετίζεται με τη μεγάλη παραγωγή κρασιού που κάποτε χαρακτήριζε αυτό τον οικισμό. Ακόμα και σήμερα μπορεί να δει κανείς γύρω του αρκετά αμπέλια.


Πρώτη γραπτή αναφορά στον Κρασούνα έχουμε το 1333 περίοδο κατά την οποία ο Κρασούνας με τις Μαργαρίτες αντέδρασαν εναντίον των Βενετών, εξαιτίας της έκτακτης φορολογίας και των καταχρήσεων των Βενετών φοροεισπρακτόρων.


Είχαμε τότε την Επανάσταση του Βάρδα Καλλέργη με τον σύμβουλο του Δούκα  Λαυρέντιο Μοροζίνι να εκστρατεύσει εναντίον των δύο χωριών.


Στον Κρασούνα είχαν βρει καταφύγιο  οι επαναστάτες αδελφοί Σηφόπουλοι ή Ξιφόπουλοι και αυτό ήταν κόκκινο πανί για τους Βενετούς που παρότι δεν κατάφεραν να τους συλλάβουν έκαψαν σε αντίποινα το χωριό που τους προσέφερε άσυλο.


Στη συνέχεια οι κάτοικοι βέβαια δήλωσαν υποταγή και συνέχισαν να στενάζουν υπό τη Βενετική Κατοχή.


Ο Κρασούνας αρχικά αναγνωρίστηκε το 1978 ως παραδοσιακός οικισμός καθεστώς που αναβαθμίστηκε σε υψηλής πολιτιστικής αξίας το 1995.


Ζητούμενο να προστατευθούν οι Βενετικές κατασκευές στο χωριό μεταξύ των οποίων κι ότι απέμεινε από τον περίφημο πύργο Γερωνυμάκη, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.


Πρόκειται για τετράεδρη κατασκευή με πυραμιδωτή απόληξη που αποτελούσε τμήμα ενός ευρύτερου κτιριακού συνόλου, από το οποίο όμως διασώζονται ελάχιστα κομμάτια ανάμεσα σε νεότερα κτίσματα.


Σύμφωνα με τα μορφολογικά της χαρακτηριστικά αυτή η κατασκευή μπορεί να χρονολογηθεί στην περίοδο της Βενετοκρατίας και αποτελεί αξιόλογο δείγμα ενετικής αρχιτεκτονικής. Προφανώς πρόκειται για είδος καμινάδας αν και στη βάση της δεν μπορούμε να διακρίνουμε τι ακριβώς εξυπηρετούσε.


Στον Κρασούνα διατηρείται επίσης ένα όμορφο παλιό πετρόκτιστο διαβατικό και κάμποσα άλλα κτίσματα με εντυπωσιακά θυρώματα και άλλα αρχιτεκτονικά στοιχεία 




Το διαβατικό αγκαλιασμένο από κλήματα αμπελιού 


Ότι απέμεινε από τον Πύργο Γερωνυμάκη








Σελίδες