Ο μικρός οικισμός Πλατυπόδι στο Μεραμπέλο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Ο μικρός οικισμός Πλατυπόδι στο Μεραμπέλο

 


Απέναντι από το Νικηθιανό ή Νικηθιανώ Μεραμπέλου σε μια εύφορη περιοχή είναι κτισμένο το Πλατυπόδι.


Πρόκειται για ένα πολύ μικρό οικισμό στις μέρες ο οποίος όμως κάποτε μετρούσε σχεδόν 200 κατοίκους.


Αναφέρεται την περίοδο της Βενετοκρατίας (1577) από τον Barozzi αλλά και στις μετέπειτα απογραφές από τον Καστροφύλακα και από το Βασιλικάτα και φυσικά στις τουρκικές απογραφές ως τμήμα του δήμου Χουμεριάκου.


Λόγω των εύφορων εδαφών του αρκετοί οθωμανοί επέλεξαν να ζήσουν εκεί και μάλιστα σώζεται ως τις μέρες μας μια από τις κατοικίες τους, σε ημιερειπώδη βέβαια κατάσταση.


Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει ο μεταγενέστερος δίκλιτος ναός του Αγίου Αντωνίου και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.


Δίπλα του η παλιά βρύση του χωριού που τρέχει νερό ως τις μέρες μας. Η περιοχή αυτή διέθετε από παλιά μπόλικο νερό και μάλιστα σε αγροτική τοποθεσία της σώζεται η Γαϊτανού, μια πηγή με άφθονο, κατά το παρελθόν, νερό.


Σήμερα στο Πλατυπόδι ζουν λιγοστοί άνθρωποι με τους περισσότερους να έχουν επιλέξει να μετακομίσουν στην κοντινή Νεάπολη κι άλλες μεγαλύτερες πόλεις όπου τα παιδιά τους μπορούν να έχουν σχολεία και η ζωή τους να είναι ευκολότερη.


Τα στενά σοκάκια του οικισμού είναι άδεια από ζωή και χορταριασμένα ενώ τα περισσότερα σπίτια κλειστά. Βέβαια δε λείπουν οι ανακαινίσεις λίγων κατοικιών από ανθρώπους που δεν αποδέχονται το μαρασμό και την πλήρη εγκατάλειψη του τόπου τους.
















Σελίδες